Zmniejszenie pierścionka
Zmniejszenie pierścionka
![[Obrazek: img_prod428_0_o.jpg]](http://www.apart.pl/files/cbiz_img/img_prod428_0_o.jpg)
Witam,
Potrzebuję dowiedzieć się, czy istnieje możliwość pomniejszenia pierścionka z 16 na 11/10.
Wzór podobny jak ten na zdjęciu poniżej:
![[Obrazek: img_prod428_0_o.jpg]](http://www.apart.pl/files/cbiz_img/img_prod428_0_o.jpg)
Różnica taka, że ta biała część znajduje się na wierzchu i pierścionek posiada 5 diamentów - 2 centralnie po bokach na średnicy i 3 mniej więcej po środku.
Byłem u kilku jubilerów, ale są różne opinie - że się da, gdzie indziej, że się nie da.
Co o tym sądzicie, są jakieś realne szanse na pomniejszenie? W końcu to tylko 6 mm na obwodzie (10%).
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
Tu też wielu powie że sią da zmniejszyć i kilku nastepnych powie że się nie da, moje zdanie jest takie że się da to zrobić, wymaga to czasu i jest to do zrobienia tylko pozostanie kwestia ceny.
Po prostu daj ten pierścionek złotnikowi z twojego miasta, który zaoferowal się zmiejszenia go i sam ocenisz efekt.
To pochwal się no_sense jakbyś się do tego zabrał. Ja bym tego nie ruszał żeby rakiety nie odstawić.
odpowiem może tak. co by sprawia ktory etap ze masz z tym problem, samo lutowanie użycie miękiego czy twardego lutu, boisz sie ze tam są brylanty? które wytrzymują centralny strumień ognia (na wyczucie) a i tak lutujesz pod kątem przeciez nie musisz lutu wpuszczać do środka, problem jest z wykształtowaniem okręgu, za gruby materiał jakiego młotka urzyć, może metalowego a potem wypiłować?lub zmniejszyć na dajmy na 9,5 i na rolce ukształotować...?
(01-01-2012, 04:52 PM)no_sense odpowiem może tak. co by sprawia ktory etap ze masz z tym problem, samo lutowanie użycie miękiego czy twardego lutu, boisz sie ze tam są brylanty? które wytrzymują centralny strumień ognia (na wyczucie) a i tak lutujesz pod kątem przeciez nie musisz lutu wpuszczać do środka, problem jest z wykształtowaniem okręgu, za gruby materiał jakiego młotka urzyć, może metalowego a potem wypiłować?lub zmniejszyć na dajmy na 9,5 i na rolce ukształotować...?I wszystko by się zgadzało jednak czy dałbyś gwarancje, że w przyszłości po takiej ingerencji w ten okręg ( przypominam pomniejszenie 5-6 rozmiarów) brylanciki nie powypadają? Kamyki poddane zostałyby jednak sporym naprężeniom. Tak czy owak ja nie ryzykowałbym, być może mam za małe doświadczenie. Pozdrawiam.
(01-01-2012, 04:52 PM)no_sense odpowiem może tak. co by sprawia ktory etap ze masz z tym problem, samo lutowanie użycie miękiego czy twardego lutu, boisz sie ze tam są brylanty? które wytrzymują centralny strumień ognia (na wyczucie) a i tak lutujesz pod kątem przeciez nie musisz lutu wpuszczać do środka, problem jest z wykształtowaniem okręgu, za gruby materiał jakiego młotka urzyć, może metalowego a potem wypiłować?lub zmniejszyć na dajmy na 9,5 i na rolce ukształotować...?I wszystko by się zgadzało jednak czy dałbyś gwarancje, że w przyszłości po takiej ingerencji w ten okręg ( przypominam pomniejszenie 5-6 rozmiarów) brylanciki nie powypadają? Kamyki poddane zostałyby jednak sporym naprężeniom. Tak czy owak ja nie ryzykowałbym, być może mam za małe doświadczenie. Pozdrawiam.
odpuszczam!
silverpaul- stoje za Tobą -a w czym problem? że powypadają kamienie? To tylko 5 sztuk-nawet jeżeli coś wypadnie to chwila moment i są wstawione na miejsce z powrotem-czy powypadaja w przyszłości? a kto da 100% czy nawet 80% gwarancję że nic nie powypada nawet bez zmniejszania -wystarczy wszystko przejżeć po zmniejszeniu i kłopot z głowy.
Jeżeli chodzi o zmniejszenie to nie ma problemu, sama pomniejszałam kiedyś pierścionek i powiodło sie bez szwanku.