Coto za WISIORKI. jakie to kamienie
Coto za WISIORKI. jakie to kamienie

Pozgadywać niedzielnie mogę
Malachit
Biały opal
Szafir (a co!)
Wartość zależy od tego czy to jest złoto, jeśli tylko pozłacane to raczej niewiele.
Oczywiście gdyby szafir był autentyczny, to w zależności od wagi i czystości może kosztować i kilka tysięcy euro.
Jest też możliwość, że to kolorowe szkiełko lub cyrkonia. Wtedy jest wart mniej.
do złotnika wybada temat.malachit dosc popularny kamień na rynku, groszowa sprawa.
Na drugiej fotografii(lecz zaznaczam że te zdjęcia są dość niewyraźne - mogę się mylić) jest szkło występujące pod nazwą handlową biały opal - produkt sztuczny. Jako naturalny kamień mógłby to być również kamień z gromady krzemianów tj. agat lub kwarc mleczny. Ale nie można powiedzieć wiele przez fotografię, a w szczególności taką. Ten pierwszy kamień to mogła by być również chryzokola lub jak już wspomniał wcześniej Emmix malachit, ale apeluję obywatelu o wszczepienie lepszych zdjęć, w sporej mierze ułatwiło by to zgadywankę. Co do ostatniego kamienia to nie można się wypowiedzieć nawet w przypadku dobrej jakości zdjęć, oto kilka przykładów kamieni które mogą zostać pomylone z szafirem: fluoryt, cyjanit, cyrkon, cyrkonia(produkt sztuczny), hauyn, topaz, spinel, akwamaryn, szkło. Także odsyłam do kogoś z branży gemmologicznej - na stronie SRJ znajdziesz namiary na dobrych gemmologów. Przez fotografie nie można prawidłowo ocenić kamienia, a przynajmniej jest to trudne.
Nie wiem czy nie poczytane zostanie za reklamę, oby nie. Wiem że jeden gemmolog ma pracownię w Bolesławcu, gdzieś tam w okolicy ulicy zgorzeleckiej, bliżej deptaka, to chyba jest krótka. Jeszcze oczywiście jest ośrodek gemmologiczny w Polanicy, tam to w ogóle jedno z większych polskich siedlisk gemmologów. Jeżeli to za mało to zapraszam do Wrocławia, tam na pewno jest kilku co najmniej gemmologów.
Nie strzelajmy z armaty do komarów.
Kamienie 2,3 te to syntetyki lub szkiełka pierwszy należy do grupy ozdobnych ale nie jest to malachit, a nawet gdyby był to wartość raczej niewielka co przekłada się na to że jako kamienie raczej nikt tego nie kupi, a zawracanie sobie głowy gemmologiem nie ma sensu, nie w tym przypadku.
Wrzuć lepiej dobre zdjęcia które obiecałeś.