Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM GEMMOLOGIA jakie to kamienie? Bardzo proszę o rozpoznanie!

jakie to kamienie? Bardzo proszę o rozpoznanie!

jakie to kamienie? Bardzo proszę o rozpoznanie!

elajosom
Miedziany
2
02-07-2012, 06:35 PM
Witam ! Uśmiech

Jestem nowa na tym forum, a ten wątek jest moim pierwszym.
Od dawna zbieram rożne minerały którymi się naprawdę interesuję. Niestety w swojej kolekcji mam kilka okazów, których oznaczenia nie jestem pewna. Mam nadzieję, że ktoś podpowie mi, co to są za kamienie, naprawdę bardzo zależy mi na odpowiedzi! Smutny)

Zdjęcia powinny być w załącznikach Uśmiech
Jeżeli zdjęcia są niewystarczające chętnie dodam więcej ;D
Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2012, 07:24 PM przez elajosom.
Załączone pliki
Miniatury

elajosom
02-07-2012, 06:35 PM #1

Witam ! Uśmiech

Jestem nowa na tym forum, a ten wątek jest moim pierwszym.
Od dawna zbieram rożne minerały którymi się naprawdę interesuję. Niestety w swojej kolekcji mam kilka okazów, których oznaczenia nie jestem pewna. Mam nadzieję, że ktoś podpowie mi, co to są za kamienie, naprawdę bardzo zależy mi na odpowiedzi! Smutny)

Zdjęcia powinny być w załącznikach Uśmiech
Jeżeli zdjęcia są niewystarczające chętnie dodam więcej ;D

Załączone pliki
Miniatury

kfadrat
dyjament
731
02-09-2012, 11:04 AM
to pierwsze wyglada jak roza pustyni, a drugie jak marny lapis. Nie jestem pewien, ale tak mi to wyglada na pierwszy rzut oka
kfadrat
02-09-2012, 11:04 AM #2

to pierwsze wyglada jak roza pustyni, a drugie jak marny lapis. Nie jestem pewien, ale tak mi to wyglada na pierwszy rzut oka

Imenoq
Platynowy
539
02-09-2012, 11:03 PM
Na pierwszy rzut oka też pomyślałem o róży pustyni ale, no własnie zbyt równoległy układ warstw, zwykle wygląda to nieco inaczej, a zatem ???
W drugim przypadku obstawiałbym agat dendrytowy/mszysty czy jak go zwą Język
Imenoq
02-09-2012, 11:03 PM #3

Na pierwszy rzut oka też pomyślałem o róży pustyni ale, no własnie zbyt równoległy układ warstw, zwykle wygląda to nieco inaczej, a zatem ???
W drugim przypadku obstawiałbym agat dendrytowy/mszysty czy jak go zwą Język

elajosom
Miedziany
2
02-10-2012, 03:52 PM
Bardzo dziękuje za odpowiedzi. To pierwsze to na pewno nie jest róża pustyni. Mam ją i wiem jak wygląda-ten minerał różni się od niej barwą, jest różowy. Uśmiech
elajosom
02-10-2012, 03:52 PM #4

Bardzo dziękuje za odpowiedzi. To pierwsze to na pewno nie jest róża pustyni. Mam ją i wiem jak wygląda-ten minerał różni się od niej barwą, jest różowy. Uśmiech

emmix
Świeży właściciel lutownicy
372
02-15-2012, 07:32 PM
Róże pustyni są zbudowane z gipsu i piasku, w zależności od barwy piasku mogą mieć różne kolory, różowy też. Więc nie można tego wykluczyć, szczególnie, że podobne skupienie minerału. Może to po prostu gips? Sprawdź twartość, jeśli jest dość miękkki na to bym stawiał.
emmix
02-15-2012, 07:32 PM #5

Róże pustyni są zbudowane z gipsu i piasku, w zależności od barwy piasku mogą mieć różne kolory, różowy też. Więc nie można tego wykluczyć, szczególnie, że podobne skupienie minerału. Może to po prostu gips? Sprawdź twartość, jeśli jest dość miękkki na to bym stawiał.

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 2 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 2 gości