próba srebra
próba srebra
szukałam na Internecie prób srebra i wyskakiwały mi tylko próby z głową kobiety i numerami (925, 875 itd).Witam,
kilka lat temu zakupiłam srebrny łańcuszek. Wszystko jest z nim ok, nie ściemniał itp. Jednak ostatnio wzięłam lupę i chciałam sprawdzić próbę. I zdziwiło mnie bo przy zapięciu jest niby jakaś próba, ale widnieje napis "MW" lub "MIV" , "MIVA" czy coś podobnego. Nie widzę dokładnie, bo jest to zbyt małe, a ja na dodatek okularki noszę
szukałam na Internecie prób srebra i wyskakiwały mi tylko próby z głową kobiety i numerami (925, 875 itd).
Czy ktoś z was spotkał się z równie dziwną próbą?
Byłabym wdzięczna za pomoc.
Nie wszystkie państwa nakładają obowiązek cechowania swoich wyrobów. Takie państwa jak Niemcy czy Włochy nie posiadają regulacji prawnych obowiązku wybijania cech probierczych. Producent może to zrobić, aczkolwiek nie musi. Jednak warto pokusić się o dogłębne zbadanie przedmioty, gdyż nie rzadko zdarza się iż wyrób jest jedynie grubo srebrzony. Ważna uwaga, nie należy sprawdzać na zapięciach, mogą one zostać wykonane ze srebra, a reszta jest platerem.