Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
odzysk złota
chciałem odzyskać złoto z pozłacanych kopert zegarków. Wrzuciłem do kwasu azotowego 65% po 6 godzinach nie wyparowały koperta, a z tego co wiem to już samo złoto powinno zostać. Koperty były przecięte na pół żeby kwas miał dostęp. Miał ktoś do czynienia z tym? jakiego kwasu używaliście? Długo to trwało?
Odpowiedz
Nie jestem pewien czy kwas nie jest zbyt stężony-proponuję -
Zalać kopertę może na początek jedną szt - wodą na wysokość koperty a następnie powoli dolewać kwas azotowy.W pewnym momencie z koperty powinny uwalniać się bąbelki i ciemny dym-silnie trujący -niestety.I to by oznaczało że kwasu jest już wystarczająca ilość , całość odstawiamy do chwili aż wytrawimy cały metal,miedż itp. Jeżeli okaże się że nie całość się dobrze wytrawiła czynność powtarzamy. Zlewamy kwas a na dnie pozostaje nam nie naruszone złoto często nabiera ciemnej barwy więc uważaj przy zlewaniu by nie wylać pyłu z dna. Jest też inny sposób aby całe koperty stopić by uzyskać próbę złota nie większą niż 0,250-następnie wszystko walcujemy na maxa i jak wyżej zalewamy wodą,dolewamy kwas
Odpowiedz
Wszystko pięknie, ale natrafiłem na pewien problem, po wytrawieniu drobinki są tak małe, że ciężko jakkolwiek je zebrać. Myślę że może po filtracji przez sączek przetopić to razem z kawałkiem bibuły, ale nie wiem jaki wpływ na czystość i przydatność surowca będzie to miało w następstwie. Chyba że macie lepszy pomysł. Mi po wytrawieniu powstała zielona ciecz, chyba nawet zawiesina, lepka, nieżrąca o ostrym zapachu, lekko dymiąca cytrynowo żółto(a mówią że nie ma ognia bez dymu Uśmiech ).
Zajrzyj do mojego antykwariatu IMARI - antyki i design
Odpowiedz
PrzemekUśmiech!!!
nie wiem dlaczego cytrynowa?-mi zawsze wychodzi ciemna zieleń.Te drobinki na dnie to nic innego jak wytrawione złoto-przepłucz je,wysusz i stop z odrobiną boraksu -sam zobaczysz co z tego wyszło.nie wiem dlaczego zawiesina może za mało kwasu na taką ilość stopu.Jednak uważaj i nie daj się zwieść pozorom-Kw azotowy i jego opary są silnie toksyczne,trujące,mutogenne a i żrące w końcu wytrawił wszystkie niechciane metale z Twojego stopu więc to na pewno nie jest herbatka
Odpowiedz
Chodzi mi o to że dymi na żółto, ciecz jest zielona. Chodzi mi o samo pozbieranie tych drobinek, pincetą się tego nie zrobiUśmiech myślałem przesączyć przez filtr i z kawałkiem bibuły przetopić, ale pozostawi to dużo węgla w stopie, a tego byśmy nie chcieli Uśmiech
Zajrzyj do mojego antykwariatu IMARI - antyki i design
Odpowiedz
Przepłucz i wysusz proszek na dnie jeżeli robisz to w zlewce labolatoryjnej-możesz lekko podgrzać -Po osuszeniu na wszelki wypadek całość magnesuję ,szcypta boraksu i całość zawijam w serwetkę -na pewno to nie zaszkodzi- nadmiar się wypali i osiądzie w postaci żużlu na roztopionym boraksie
Odpowiedz
Pod warstwą złota różne zegarki zawierają różne stopy metali, a co za tym idzie - różne kolory roztworów po ich wytrawieniu kwasem azotowym. Dla dociekliwych - tabela rozpuszczalności i barwne azotany Puść oczko
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości