Jakie to kamienie? Prosze o pomoc :)
Jakie to kamienie? Prosze o pomoc :)
Ostatnio przy kopaniu rowu natknałem sie w jednym miejscu na mnostwo ładnych na co dzień raczej niespotykanych kamieni. Prosiłbym szanownych internautow o pomoc w identyfikacji Moja dziewczyna zażyczyła sobie bezwzgledu na to co to jest duzy pierscionek z duzym oczkiem
Tak jej sie spodobały
Kamienie mienia sie od oliwkowego przez zielony, niebieski,granatowy az po czarny. Sa bardzo twarde i ostre NIe daja sie zarysowac nożem Zdjecia robione z lampa i bez lampy Prosze o pomoc
Witam Przepraszam ale jestem w temacie zielony Tak zielony jak kamienie ktore ostatnio wykopałem
Ostatnio przy kopaniu rowu natknałem sie w jednym miejscu na mnostwo ładnych na co dzień raczej niespotykanych kamieni. Prosiłbym szanownych internautow o pomoc w identyfikacji Moja dziewczyna zażyczyła sobie bezwzgledu na to co to jest duzy pierscionek z duzym oczkiem
Tak jej sie spodobały
Kamienie mienia sie od oliwkowego przez zielony, niebieski,granatowy az po czarny. Sa bardzo twarde i ostre NIe daja sie zarysowac nożem Zdjecia robione z lampa i bez lampy Prosze o pomoc
Są jeszcze inne możliwości.
Szukałem trochę informacji by mieć pewność i trafiłem na ciekawy artykuł:
http://academia.pan.pl/dokonania.php?id=576
Piszą tam o minerałach znalezionych na hałdzie w Siemianowicach Śląskich.
Ponieważ o większości nawet nie słyszałem trudno mi powiedzieć jak wyglądają. Najlepiej znajdź jakieś lokalne muzeum mineralogiczne i być może ktoś da Ci 100% pewną odpowiedź.
"Do minerałów zidentyfikowanych na hałdach Górnego Śląska, a znanych z otoczenia fumaroli wulkanicznych, gejzerów i gorących źródeł, należy, oczywiście wraz z siarką i salmiakiem rodzimymi, także kremersyt (NH4,K)2[FeCl5(H2O)], mascagnit (NH4)2SO4, godowikowit (NH4)Al(SO4)2 (istotny budulec niektórych skorup siarczanowych), ammonioałunit (NH4)Al3(SO4)2(OH)6, ammoniojarosyt (NH4)Fe3(SO4)2(OH)6 oraz minerały stwierdzone głównie w strefie hipergenicznej – alunogen Al2(SO4)3 .17H2O, boussingaultyt (NH4)2Mg(SO4)2 .6H2O, pickeringit MgAl2(SO4)4 .22H2O, metavoltyn K2Na6Fe2+Fe3+ 6(SO4)12O2 .18H2O, tamarugit NaAl(SO4)2 .6H2O, thénardyt Na2SO4. Niektóre z tych ostatnich nierzadko spotyka się też w strefach wietrzenia złóż kruszcowych, zwłaszcza z obszarów suchych. Do grupy tej należą również: butleryt Fe(SO4) (OH).5H2O, minerały z grupy copiapitu (Mg,Al2/3,Fe2+,Fe3+ 2/3)Fe3+ 4(SO4)6(OH)2 .20H2O, coquimbit Fe2(SO4)3 .9H2O i voltait K2Fe2+ 5Fe3+ 3Al(SO4)12 .18H2O. Na górnośląskich składowiskach występują też minerały znane z ewaporatów i wykwitów glebowych, np. blödyt Na2Mg(SO4)2 .4H2O, konyait Na2Mg(SO4)2 .5H2O i löweit Na12Mg7(SO4)13 .15H2O. Minerały płonących hałd mają wreszcie swoje odpowiedniki wśród produktów przemysłu hutniczego (np. magnesioferryt MgFe2O4 – ważny składnik paralaw metawęglanowych), cementowego (np. thaumasyt Ca3[Si(OH)6](SO4)(CO3)·12H2O) i ceramicznego (np. mullit Al6Si2O13 – ważny składnik klinkierów). "