czy to kamień czy szkło
czy to kamień czy szkło
i co najlepsze krawędzie kamienia są bezpieczne w pocieraniu, ściskaniu itp dla dłoni, ale bardzo łatwo rysuje szkło.Witam wszystkich!
Mam Pytanie czy to jest szkło czy kamień.
Wygląda dziwnie jest przejrzyste, widać pod światło mikro kropeczki(wszystkie równe), kilka ognisk pęknięć wewnętrznych o nieregularnym kształcie nie wychodzących na zewnątrz (znajdują się w środku). Znalazłem również 3 mikro kropki (wewnątrz) wielkości malutkiego ziarnka maku o beżowym zabarwieniu i jasnobeżowej otoczce szerokości ok 0.4mm. W jednym końcu w środku znajduje się sporo malutkich plamek przypominających płatki waty. W drugim końcu małe brązowe smugi wcinające się w głąb kamienia.dziwne ale wygląda ładnie.Jest kruchy i posiada kilka pęknięć na krawędziach(widać na zdjęciach).Aha
i co najlepsze krawędzie kamienia są bezpieczne w pocieraniu, ściskaniu itp dla dłoni, ale bardzo łatwo rysuje szkło.
Za wszelką pomoc serdecznie dziękuje i pozdrawiam.
Ha! Byłam właśnie w górach koło Kłodzka i znalazłam praktycznie identyczny kawałek szkła.
Na żywo naprawdę wygląda cudownie. I w cale nie dziwię się, że ludzie podejrzewają w tym minerał. Nikt nie spodziewa się takiego kolorowego cuda leżącego pod lasem.
Szczególnie, że często są to dość zabytkowe kawałki szklą, wytapiane jeszcze przed wojną. A po hutach szkłą zostały tylko nazwy miejscowości, te wszystkie Szklary, Szlarki i Szklarskie Poręby.