Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM PYTANIA - OGŁOSZENIA pytanie - odzysk złota

pytanie - odzysk złota

pytanie - odzysk złota

exain
Miedziany
1
07-04-2012, 09:37 AM
witam, mam pytanie na temat odzysku zlota, dokladniej chodzi mi o to, ze gdy mam gotowe styki i daje je do kwasu azotowego, on zaczyna gotowac, lecz zostaje na dnie bialy pyl. Probowalem go gotowac, lecz nic to nie daje. Nie wiem jak odzyskac z niego to co najwazniejsze.

Do jakiej temp mam podgrzewac kwas azotowy by zlotko oddzielilo sie od reszty materialu i przede wszystkim w czym go gotowac. Licze na pomoc z waszej strony dziekuje z gory i pozdrawiam. Andrzej
Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-04-2012, 12:30 PM przez Michal.
exain
07-04-2012, 09:37 AM #1

witam, mam pytanie na temat odzysku zlota, dokladniej chodzi mi o to, ze gdy mam gotowe styki i daje je do kwasu azotowego, on zaczyna gotowac, lecz zostaje na dnie bialy pyl. Probowalem go gotowac, lecz nic to nie daje. Nie wiem jak odzyskac z niego to co najwazniejsze.

Do jakiej temp mam podgrzewac kwas azotowy by zlotko oddzielilo sie od reszty materialu i przede wszystkim w czym go gotowac. Licze na pomoc z waszej strony dziekuje z gory i pozdrawiam. Andrzej

kafarleszno
Srebrny
36
03-06-2015, 11:57 PM
Wątek stary, może problem już rozwiązany?

Biały pył złota nie zawiera. Na dnie jest tylko biały pył? Czy jest jeszcze coś nierozpuszczonego? Jaki kolor miał roztwór po reakcji?
kafarleszno
03-06-2015, 11:57 PM #2

Wątek stary, może problem już rozwiązany?

Biały pył złota nie zawiera. Na dnie jest tylko biały pył? Czy jest jeszcze coś nierozpuszczonego? Jaki kolor miał roztwór po reakcji?

szamek
Platynowy
426
03-07-2015, 09:13 AM
Opary azotowego są silnie toksyczne ! Potwierdzam - biały pył nie ma złota.
szamek
03-07-2015, 09:13 AM #3

Opary azotowego są silnie toksyczne ! Potwierdzam - biały pył nie ma złota.

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości