Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM GEMMOLOGIA Czy ktoś wie, co to za dziwny (a może nie) kamień?

Czy ktoś wie, co to za dziwny (a może nie) kamień?

Czy ktoś wie, co to za dziwny (a może nie) kamień?

rafiki_yako
Miedziany
1
07-30-2012, 05:52 PM
Szanowni Państwo, chciałbym poprosić o Państwa opinię dotyczącą kamienia, którego fotografie załączam. Nie jestem pewien, czym on jest, choć widoczne jest, że został odpowiednio obrobiony. Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje. Niestety nie znam ciężaru właściwego ani rozmiarów kamienia, choć na jednym zdjęciu leży on na dłoni mężczyzny, a zatem można wielkość kamienia oszacować.

Z góry uprzejmie dziękuje i pozdrawiam

Wojtek
Warszawa

[Obrazek: CIMG0272.JPG]
[Obrazek: CIMG0273.JPG]
[Obrazek: CIMG0276.JPG]
[Obrazek: CIMG0277.JPG]
[Obrazek: CIMG0279.JPG]
[Obrazek: CIMG0280.JPG]
[Obrazek: CIMG0282.JPG]
rafiki_yako
07-30-2012, 05:52 PM #1

Szanowni Państwo, chciałbym poprosić o Państwa opinię dotyczącą kamienia, którego fotografie załączam. Nie jestem pewien, czym on jest, choć widoczne jest, że został odpowiednio obrobiony. Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje. Niestety nie znam ciężaru właściwego ani rozmiarów kamienia, choć na jednym zdjęciu leży on na dłoni mężczyzny, a zatem można wielkość kamienia oszacować.

Z góry uprzejmie dziękuje i pozdrawiam

Wojtek
Warszawa

[Obrazek: CIMG0272.JPG]
[Obrazek: CIMG0273.JPG]
[Obrazek: CIMG0276.JPG]
[Obrazek: CIMG0277.JPG]
[Obrazek: CIMG0279.JPG]
[Obrazek: CIMG0280.JPG]
[Obrazek: CIMG0282.JPG]

emmix
Świeży właściciel lutownicy
372
07-30-2012, 06:00 PM
Tak dla sportu:
Szkło, kwarc azurytowy, syntetyk (cyrkonia, akwamaryn), akwamaryn, diamentUśmiech
To może być wiele kamieni. Wybierz się do rzeczoznawcy.
emmix
07-30-2012, 06:00 PM #2

Tak dla sportu:
Szkło, kwarc azurytowy, syntetyk (cyrkonia, akwamaryn), akwamaryn, diamentUśmiech
To może być wiele kamieni. Wybierz się do rzeczoznawcy.

kfadrat
dyjament
731
07-31-2012, 10:13 AM
diament na pewno nie, ja obstawiam szklo, ale zgadywanie z takich zdjec ociera sie o szamanizm internetowy
kfadrat
07-31-2012, 10:13 AM #3

diament na pewno nie, ja obstawiam szklo, ale zgadywanie z takich zdjec ociera sie o szamanizm internetowy

07-31-2012, 09:04 PM
Szamanizm dobra rzecz Uśmiech kiedyś uprawiałem nawet przez telefon Uśmiech obstawiam na szkło, ponieważ na przedostatnim zdjęciu wydaje mi się, że widzę zagłębienie - pozostałość po kurczeniu się odlewu, ale jak stwierdził kolega kfadrat, to tylko szamanizm, przez zdjęcia nawet się już nie umawiam, bo też się kiedyś zdziwiłem Uśmiech

Zajrzyj do mojego antykwariatu IMARI - antyki i design
Przemek
07-31-2012, 09:04 PM #4

Szamanizm dobra rzecz Uśmiech kiedyś uprawiałem nawet przez telefon Uśmiech obstawiam na szkło, ponieważ na przedostatnim zdjęciu wydaje mi się, że widzę zagłębienie - pozostałość po kurczeniu się odlewu, ale jak stwierdził kolega kfadrat, to tylko szamanizm, przez zdjęcia nawet się już nie umawiam, bo też się kiedyś zdziwiłem Uśmiech

Zajrzyj do mojego antykwariatu IMARI - antyki i design

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości