Ile za te przedmioty mogę dostać
Ile za te przedmioty mogę dostać
(09-30-2012, 07:12 AM)admin Cena wyrobu to waga złota razy cena złota o danej próbie.
Złom kupią Ci u wielu jubilerów i czasem w lombardach.
Na miejscu zrobią też badanie, czy na pewno jest to złoto.
Muszę zrobić jakiś automat do odpowiadania na takie pytania
(09-30-2012, 07:12 AM)admin Cena wyrobu to waga złota razy cena złota o danej próbie.
Złom kupią Ci u wielu jubilerów i czasem w lombardach.
Na miejscu zrobią też badanie, czy na pewno jest to złoto.
Muszę zrobić jakiś automat do odpowiadania na takie pytania
uwzględniam wiek ponad 18 lat, wielkokrotną recydywe , obecne zawiasy, i np pogonienie poprzedniego właściciela z siekierą... no to te 10 lat jest jak najbadziej do wyrwania
Mdomon a z czego wnosisz ze to złoto ? Ktoś Ci powiedział? Wywróżył z fusów? Czy ktoś na targowisku miedzy obskurnymi budami Cie zapewnił że to zoto i bierz Pan bo oddaje to za grosze?
Sarkazm i złośliwość z mojej strony ale nie mogłem sie powstrzymać.
Człowieku nie podajesz nawet rozmiarów, wagi...... brak mi słów.
Z tego co pokazałeś na kiepskich zdjęciach to nie ma ten przedmiot próby... i co?
ktoś na forum ma wymysleć z jakiego to jest złota jesli wogóle to złoto?
I tak jesli chcesz to sprzedać to powinienes znać próbę czy sprzedasz to komuś do noszenia czy na złom ....czyli kłania sie złotnik albo urząd probierczy.
instrukcje masz jasne : gogle : jesli mieszkasz w jakimś wiekszym mieście to wpisujesz np urząd probierczy + miasto ....jesli nie ma to złotnik + okreslanie prób albo coś podobnego , płacisz kilkanascie złotych chyba, zeleży gdzie mieszkasz i jakie są ceny za ekspertyzy i masz wyjsciową informacje...
przedmiot jest z próby takiej i takiej, możesz poprosić u złotnika żeby ci to zważyli, odejmujesz troche z wagi na kamień i masz.....np 26gram próba 333......
Dalej to proscizna: gogle i skup złota ..albo spacer po miescie z informacją ile gramów jakiej próby masz w ręce. Ceny dostaniesz w lmbardzie czy u złotników, ale rozumiem ze nie pomyslałeś o tym żeby sie przejść i okreslic próbę. Może Ty nie wiesz co to znaczy próba złota? łopatologicznie...próba złota oznacza ile złota jest w złocie.....
Pytasz ile mniej wiecej mógłbyś dostać:
-zakładając że to tombak albo coś podobnego a Ty dałeś za to sporo kasy od przydrożnego, czy targowiskowego sprzedawcy klejnotów, no to dałbym Ci porcje gromkiego śmiechu i gratulacje za naiwniactwo.
-zakładając że to....cześć zaginionych klejnotów koronnych jakiegoś państewka ..to liczyłbym na np rajską wyspę + willa + ręka i posag księżniczki /księcia + dostatne życie w tropikach.
-zakłądając że to część łupu z jakiegoś włamu czy rozboju to są różne wersje:
-czy włam czy rozbój
-czy rozbój z użyciem niebezpiecznego narzędzia
-czy recydywa ,ewentualna zawiasy , no i wiek sie liczy, generalnie....jesli miałbyś kumulacje to licze z 10 lat
uwzględniam wiek ponad 18 lat, wielkokrotną recydywe , obecne zawiasy, i np pogonienie poprzedniego właściciela z siekierą... no to te 10 lat jest jak najbadziej do wyrwania
-zakładając że trafisz na jakiegoś poszukiwacza tekiego medalionu i jest zamożny i zaczarowałeś go pięknem tego wisiorka , to stawiam na cene od 1zł do 1 miliona zł ....w myśl starej zasady że towar jest tyle wart ile ktoś za niego zgodzi sie zapłacić.
-zakładając że to złoto to porcedure znasz,sam sobie sprawdzisz tylko musisz znać próbę.

Bart, konkretnie i tresciwie 
Admin moglby to ustawic na automatyczna odpowiedz w kwestii " za ile to pojdzie? "