kilka nowych pomysłów
kilka nowych pomysłów
@BoBig zadajesz trudne pytania w Święta
w tym wypadku nity zrobiłem z czystego srebra, a nitowałem na tworzywie do mocowania elementów w kuli grawerskiej. O ile wiem jest to PCW, które po rozgrzaniu mięknie jak plastelina i łatwo go usunąć. W sprzedaży wygląda jak laski kleju do pistoletu do klejenia ( trochę masło maślane ). 
( nitowałem z kamieniami )
@BoBig zadajesz trudne pytania w Święta
w tym wypadku nity zrobiłem z czystego srebra, a nitowałem na tworzywie do mocowania elementów w kuli grawerskiej. O ile wiem jest to PCW, które po rozgrzaniu mięknie jak plastelina i łatwo go usunąć. W sprzedaży wygląda jak laski kleju do pistoletu do klejenia ( trochę masło maślane ).
Jeżeli w projekcie biżuterii masz nity, to musisz uwzględnić to, że w wypadku długich nitów musisz je wzmocnić nasuwając kawałek rurki lub zrobić prowadzenie bardzo pasownie żeby podczas nitowania powierzchnia pracująca była jak najkrótsza. W innym wypadku nit się zegnie i „dupa zbita” 
W tym wypadku siła nitowania rozłożyła się na dużej powierzchni i nic się nie stało
( nitowałem z kamieniami )
jeszcze jedna uwaga - nitując młotkiem mechanicznym możesz wyrób trzymać w rękach i nie musisz podpierać. Dotyczy to tylko wiekszych wyrobów.
(12-21-2014, 04:15 PM)Luffy No wiem ale moze znaz jakies metody cieniowania, perspektywy itp
Wielkie dzięki. Wiem o jakim tworzywie piszesz. Nie jest drogie i już dawno miałem się w nie zaopatrzyć.
(12-21-2014, 04:15 PM)Luffy No wiem ale moze znaz jakies metody cieniowania, perspektywy itp
(12-25-2014, 06:57 PM)BoBig Wielkie dzięki. Wiem o jakim tworzywie piszesz. Nie jest drogie i już dawno miałem się w nie zaopatrzyć.
Mam w PDF książkę po rosyjsku "Rysunek dla Jubilerów". Cieniowanie, perspektywa i wszystko pokazane na biżuterii. Jak ktoś reflektuje to pisać.
(12-25-2014, 06:57 PM)BoBig Wielkie dzięki. Wiem o jakim tworzywie piszesz. Nie jest drogie i już dawno miałem się w nie zaopatrzyć.
Mam w PDF książkę po rosyjsku "Rysunek dla Jubilerów". Cieniowanie, perspektywa i wszystko pokazane na biżuterii. Jak ktoś reflektuje to pisać.
Żeby pobudzić innych do pracy i obudzić z zimowego letargu dwa zdjęcia. Wielu na pewno zna społeczność http://www.deviantart.com/. Znalazłem stare zdjęcie z 2009 roku i dorzuciłem drugie jeszcze ciepłe
Krzemień pasiasty i peridot. Coś w stylu wiosennym.
Reszta kucie, lutowanie i profilowanie
Trochę cicho na „własnoręcznie”. Wiosna się zbliża
Żeby pobudzić innych do pracy i obudzić z zimowego letargu dwa zdjęcia. Wielu na pewno zna społeczność http://www.deviantart.com/. Znalazłem stare zdjęcie z 2009 roku i dorzuciłem drugie jeszcze ciepłe
Krzemień pasiasty i peridot. Coś w stylu wiosennym.
Reszta kucie, lutowanie i profilowanie