GRAWEROWANIE
GRAWEROWANIE
Wygląda to nieźle, i mnie też przypomina owe mozaiki. Jak dla mnie ta technika jest trochę mniej przydatna do robienia (małych) napisów, ale dałeś radę. Doceniam ten szczegół, że utrzymałeś identyczny efekt na całej długości dedykacji.
Też jestem zestresowany jak muszę coś zrobić w złocie, szczególnie w przedmiocie powierzonym przez klienta. Głównie dlatego, że rzadko mam kontakt ze złotem - a niektóre stopy są nieprzyjemnie sliskie, i bez wprawy łatwo o wypadek. Ostatnio, kilka tygodni temu, robiłem w wisiorku węża.
Dzięki panowie za temat. Od jakiegoś czasu sporo o grawerowaniu myśle i nawet zaczołem już zbierać na grawerke pneumatyczną ale jeszcze się zastanawiam z jakiej półki ją wybrać. Myślałem nad taką
@Krzywy widziałem na jednym z filmów, że grawer zaszlifował koniec rylca pod niewielkim kątem ok 15 stopni. Nie mówię o zasadniczym szlifowaniu chyba ok 45 stopni. Głównie cyzeluje odlewy w złocie i co do śliskości to masz rację. Nie jestem grawerem i muszę spróbować tak zaszlifować rylec. Może łatwiej będzie nim operować. Na większości filmów wszyscy grawerzy szlifują na „ostro”
Pampalini na zdjęciu chińska podróbka GRS (z opisu jednego gościa pstrykać tym wynalazkiem da się, same młotki wykonane w miarę dobrze, ale ma dosyć słabą szestotliwosc i moc uderzenia ((dla tego 2 rodzaje młotka, kompresor już jest w tym "pudelku" )). Sobie zebrałem prosty pneumo-sctychel jestem zadowolony bardzo, w planach wykonać parę kompletów na sprzedaż (jubilerka teraz nie karmi). Za parę tygodni zrobię opis.
jak zrobisz maszynkę to się pochwal zdjęciem i ile takie cuś by kosztowało