Witam Wszystkich
Witam Wszystkich
Witam wszystkich. W prawdzie nigdy nie zajmowałem się tematami jubilerskimi (co najwyżej modelarstwem), ale od ponad 2 lat siedzę w temacie drukarek 3D, obecnie przerzuciłem się na fotopolimery. Wydruki wychodzą tak fajnie, że pomyślałem, że możecie się tym zainteresować. Jeżeli ktoś z Was ma pytania dotyczące tych technologii - pytajcie, śmiało rozwieję wątpliwości. 
Witam serdecznie i pozdrawiam całe Forum.
Ponieważ po "dzień dobry" wypadałoby się przedstawić zatem to czynię :-)
Na imię mam Krzysiek, mieszkam w Krakowie a raczej na jego południowych peryferiach, jestem facetem w średnim wieku, zawodowo wyuczono mnie na technika-mechanika a z wykonywanymi zawodami bywało różnie.
Trafiłem na Forum w sposób absolutnie przypadkowy - wujek Google wyrzucił mi post z Forum gdy szukałem ofert małych młotków cyzelerskich, zerknąłem pobieżnie na dział grawerowanie i znalazłem kilka interesujących postów.
Czemu zerknąłem do tego działu - w ramach dalszego przestawienia się - już odpowiadam :-)
Zajmuję się czymś co można by określić że jest to coś pośredniego między grawerstwem a rytownictwem - konkretnie jest to współpraca z pracownią renowacji antyków, głownie są to meble Boulle.
No i właśnie w owych mebelkach bardzo często brakuje mocno powywijanych i grawerowanych inkrustacji mosiężnych które dorabiam i graweruję.
Czasem również wykonuję brakujące w meblach detale wytrawiam, toczę, frezuje, lutuję itp. ot taka ślusarka odtworzeniowo-renowacyjna :-)
Jeśli chodzi o samą grawerkę to do Mistrza Czesława na pewno jeszcze bardzo mi daleko, w mosiądzu dłubię już trochę czasu, niestety nie hobbystycznie a zarabiam tym na chlebuś dlatego też czasami wspomagam się metodami, które umożliwiają mi szybszą i efektywniejszą pracę (głownie przy wycinaniu elementów i pasowaniu ich w markieterii).
Pomimo tego że w najbliższym czasie planuję mój warsztacik wyposażyć w rylce pneumatyczne i frezarkę cnc to uważam że prawdziwa grawerka to jedynie rylec i młotek (te ręczne), także komputer i cnc nie są i nigdy nie będą dla mnie prawdziwą grawerką.