Robienie kółeczek ze srebra i złota
Robienie kółeczek ze srebra i złota
Fotke pily zrobie jutro . Ja röwniez do wiekszego polerowania uzywam rekawic ale bez gumy bo jak mocniej pocisne to potrafi sie przyklejac do goracego metalu. Problem w tym ze 2 palce szybko sie przecieraja wtedy obcinam te dobre i dalej samymi palcami z rekawiczek (chodzi o te dwa kturymi trzymasz material). czesto przy malych zeczach gdzie nie idzie w rekawicach podkladam od spodu kawalek skury zeby nie popazyc palucha.
W jubilerstwie wcale nie trzeba zdzierać rąk i palców, owszem trochę się powycierają przy szmerglowaniu czy nawet polerowaniu ale po co je parzyć? wystarczy trochę uważać. Na polerkę idealne są skórzane paluszki ( ja kupuję w PAT ) kosztują jakieś śmieszne złote a są różnych wielkości więc jak mniej więcej się określi wielkość i zamówi tego sporo to spokojnie idealne rozmiary się znajdą i są bezpieczne. Jedyny ich minus to bardzo drobne kolczyki na przyklad, bo trudno je uchwycić i wtedy rzeczywiście palce trzeba trochę pobrudzić. Całe rękawiczki na polerkę jeszcze pół biedy choć gdy się zaczepią będzie problem, na walcarkę to szaleństwo.
Zielony plaster do nawiania na paluchy, skórzany kondony tez stosuje, z tym ze większy ilości warto w home-made polerce bębnowej.
Kiedyś miałem zrobić kulecza 585 o średnice 0.9 rozcinałem frezem pila, sprenzyne trzymałem na ryglu a ostatnie kołeczki przetinalem.
![[Obrazek: 043_zpsvlhqny9m.jpg]](http://i90.photobucket.com/albums/k245/studiofabrycki/043_zpsvlhqny9m.jpg)
![[Obrazek: 046_zpsx32x1sll.jpg]](http://i90.photobucket.com/albums/k245/studiofabrycki/046_zpsx32x1sll.jpg)

Mnie już raz rękawiczkę wciągnęło i zawinęło z palcem na polerce, na szczęście nic poważnego sie nie stało. Ale kto wie, może następnym razem połamie mi palucha. Z dwojga złego wole nie mieć linii papilarnych niż palucha 
PS: Kółeczek średnio potrzebuje od 15 do 25 tygodniowo.
Chodziło mi głównie o to, że odlewając materiał po kilka razy, żeby mieć na te kilka kółeczek itd. to są straty a o czasie nie wspomnę, walcowanie, ciągnięcie itd. Lubie mieć w zapasie, dlatego też będę musiał z wiertarką spróbować. Pozdrawiam