wycena pierścionka
wycena pierścionka
"A Ty jak zapłacisz?"
Zajmuję się już wyłącznie projektowaniem, wiec nie zapłacę, ale gdybym miał kupować, to oczywiście tylko po cenie złomu, ponieważ nie jestem na tyle metroseksualny aby nosić pierścionki.
Ponadto każdemu zawsze powtarzałem, że wyrób jest tyle wart, ile można za niego otrzymać. To, że brylanty w hurtowni kosztują np. 500 USD za cr, nie oznacza, że tyle dostaniemy sprzedając je. To przede wszystkim trzeba ludziom uświadomić. Zakupiony u jubilera pierścionek, po opuszczeniu sklepu wart jest tyle ile zawarty w nim kruszec.
Nie znam forum stricte o biżuterii.
Czasami korzystam z pomocy http://forum.rhino3d.pl/.
Tak naprawdę liczy się znajomość programu, bo przecież nikt Ci nie doradzi jak ma wyglądać pierścionek.
Szukaj na forum Rhino. Często się przydaje bo to cholernie kapryśny program. Czasem nie chce czegoś wykonać z kompletnie niezrozumiałych powodów.
Niemniej sama nakładka Gold jest rzadko potrzebna. Ja 90 % pracy robię w samym Rhino. Gold jest przydatny w tworzeniu standardowych pierścionków typu szyna + kamyk w łapkach. Ja robię tzw. free form i staram się zgłębić programy Zbrush i Sensable FreeForm.
Tu jest dużo niewiadomych a Pani po prostu chce ten pierścionek zamienić na pieniądze. Każdego dnia mamy w sklepie ludzi którzy coś przynoszą i pytają o wartość i tak należy zrobić. Dużo na forum jest takich pytań a wydaje mi się że nie o to tutaj chodzi żeby podpowiadać wyprzedającym ile mogą zarobić.
Myślę, że właśnie o to chodzi, jeżeli ktoś chce coś spieniężyć.
W swoim życiu wielokrotnie spotkałem się z sytuacją, w której sprzedający w tzw. zakładzie jubilerskim, otrzymał kwotę o wiele niższą, niż wartość kruszcu podawana np. w internecie.
W zasadzie regułą jest, że gdy oficjalna cena gr. złota wynosi np. 100 zł, to "jubiler" zapłaci najwyżej 80 zł, tłumacząc to wyimaginowanymi "kosztami" które musi ponieść przy stopieniu. Tak naprawdę, często sprzedawany pierścionek, po wypolerowaniu trafia do sprzedaży z dwukrotnie większa ceną.
Rozumiem więc, że skupujący kruszce chcieliby wyłącznie "ciemnych" klientów, nie znających wartości sprzedawanych przedmiotów i godzących się na "wycenę" Jego Jubilerskiej Mości. Ja uważam, że każdemu należy się odpowiedź - w miarę możliwości uczciwa.
(04-15-2013, 07:06 AM)cactoos że gdy oficjalna cena gr. złota wynosi np. 100 zł, to "jubiler" zapłaci najwyżej 80 zł,
(04-15-2013, 07:06 AM)cactoos Tak naprawdę, często sprzedawany pierścionek, po wypolerowaniu trafia do sprzedaży z dwukrotnie większa ceną.
(02-22-2013, 04:58 PM)cactoos , ale gdybym miał kupować, to oczywiście tylko po cenie złomu
(04-15-2013, 07:06 AM)cactoos że gdy oficjalna cena gr. złota wynosi np. 100 zł, to "jubiler" zapłaci najwyżej 80 zł,
(04-15-2013, 07:06 AM)cactoos Tak naprawdę, często sprzedawany pierścionek, po wypolerowaniu trafia do sprzedaży z dwukrotnie większa ceną.
(02-22-2013, 04:58 PM)cactoos , ale gdybym miał kupować, to oczywiście tylko po cenie złomu