Trawionko elekro-elekryczne :-) (trawienie)
Trawionko elekro-elekryczne :-) (trawienie)
(08-28-2015, 09:21 AM)calabria Czyli źródełko pozyskiwania emalii to samoDziękuję serdecznie za linka do grupy emalierskiej i za ostrzeżenie przed grawerami
Grawerowanie raczej poza zasięgiem a emalierskie pierwsze próby mam za sobą ale bardzo chętnie poczytam. Piecyk mam więc sięgam raczej po te prawdziwe emalie a nie te epoksydowe zamienniki, chociaż właśnie takie mam w firmie, w której "praktykuję". Jednak to nie to. Mała paleta barw, no i jednak to nie to. Szlachetne emalierstwo musi mieć temperaturę jednak.
Jak troszkę opanuję możliwości forum to podrzucę fotki jakieś. Pozdrawiam
(08-28-2015, 09:21 AM)calabria Czyli źródełko pozyskiwania emalii to samoDziękuję serdecznie za linka do grupy emalierskiej i za ostrzeżenie przed grawerami
Grawerowanie raczej poza zasięgiem a emalierskie pierwsze próby mam za sobą ale bardzo chętnie poczytam. Piecyk mam więc sięgam raczej po te prawdziwe emalie a nie te epoksydowe zamienniki, chociaż właśnie takie mam w firmie, w której "praktykuję". Jednak to nie to. Mała paleta barw, no i jednak to nie to. Szlachetne emalierstwo musi mieć temperaturę jednak.
Jak troszkę opanuję możliwości forum to podrzucę fotki jakieś. Pozdrawiam
Pierwsza próba wytrawiania w wersji unplugged (nadsiarczan sodowy)
Grubość naniesionego wzoru to ok 0,3mm, muszę popróbować z grubszymi i potrzymać dłużej żeby wzór był głębszy..

a gdzie emalia ?!!! 

(08-29-2015, 10:01 AM)kriss a gdzie emalia ?!!!
(08-29-2015, 10:01 AM)kriss a gdzie emalia ?!!!
@kriss - opuściłem watek o emaliowaniu i teraz mnie to 35 podstron przeraza ;D
@Leszek - nie posiadam prostownika wiec przez zwykły zasilacz i żabki spróbuje,
Dzieki za uznanie, ornament robiłem sam na podstawie symboliki słońca, prosty wektor - ale efekt to jeszcze to nie to
wzór nanosiłem jak przy pcb, tylko że żelazkiem; nie przenosi się tak dokładnie jak w piecu
(08-29-2015, 11:54 AM)szrapnel @kriss - opuściłem watek o emaliowaniu i teraz mnie to 35 podstron przeraza ;D
Dzieki za uznanie, ornament robiłem sam na podstawie symboliki słońca, prosty wektor - ale efekt to jeszcze to nie to
wzór nanosiłem jak przy pcb, tylko że żelazkiem; nie przenosi się tak dokładnie jak w piecu
od razu pytaj co chcesz wiedzieć.
.
szybciej i wzór unikalny.(08-29-2015, 11:54 AM)szrapnel @kriss - opuściłem watek o emaliowaniu i teraz mnie to 35 podstron przeraza ;D
od razu pytaj co chcesz wiedzieć.
.
szybciej i wzór unikalny.
@Leszek był na forum patent z wykorzystaniem szablonu z drukarki laserowej. Drukujesz wzór odwracasz i jak dobrze pamiętam przygrzewasz żelazkiem
aż farba z papieru przylgnie do metalu. Proste i skuteczne 
I na aceton też sie da. Obydwa sposoby mi mizernie wyszły ale jeszcze sie nie poddałem. Next time.