Wydłubanie (?) kryształów z biżuterii
Wydłubanie (?) kryształów z biżuterii
Jest pewien problem - zaczynają interesować mnie nie tanie wyroby chińskie a piękna biżuteria mieniąca się blaskiem nawet po kilku latach.Więc siedze na aukcjach i oglądam antyki,biżuterie itd...
] z nich nową biżuterie. Podejrzewam że to zapewne cyrkonie jednak wśród reszty kryształów które są zmatowione itd te wciaż ładnie wyglądają i chce im dać drugą szanse 
Nadszedł czas kiedy człowiek przestaje oglądać wystawy u jubilerów z obojętnością i teraz każda napotkana wystawa jest źródłem jakiejś ekscytacji
Jest pewien problem - zaczynają interesować mnie nie tanie wyroby chińskie a piękna biżuteria mieniąca się blaskiem nawet po kilku latach.Więc siedze na aukcjach i oglądam antyki,biżuterie itd...
Za drogo jeszcze dla mnie by kupowac prawdziwe minerały/kamienie w biżuterii.... marzy mi się piękny tanzanit 
A teraz przechodząc do sedna:
1. odkurzając swoją starą biżuterie znalazłam kilka kolczyków bez pary czy też wisiorków których oprawa się starła i wygląda to już brzydko jednak kryształy w nich wciąż ładnie się mienią i chciałabym je wydłubać ? by spróbować zrobić [a właściwie zlecić
] z nich nową biżuterie. Podejrzewam że to zapewne cyrkonie jednak wśród reszty kryształów które są zmatowione itd te wciaż ładnie wyglądają i chce im dać drugą szanse 
Tylko problem - nie znam się na jubilerstwie więc nie wiem czym podważyć lub czy w ogole da się je podważyć i wyjąć? W końcu czasem kryształy odpadają wiec chyba można zrobić to kontrolowanie? Nie widze też problemu by zniszczyć oprawę żeby dobrać się do kryształów.
Czy ewentualny jubiler może to zrobić i jest możliwość że się jaki kolwiek tego podejmie?
2. http://www.ebay.com/itm/TANZANITE-WHITE-...99b3b29a75
niesamowicie tanie i chciałabym się dowiedziec co może imitować tanzanit? bo zakładam że opal jest jednak prawdziwy [?] i zastanawia mnie czemu taka biżuteria jest o wiele tańsza niż w Polsce ? musze przyznać że nawet jeśli są to zwykłe podróbki [chodzi mi o cały sklep ]to są w większości trafiające w mój gust - dla mnie ładne i żaluje,że w Polsce podobnych nie moge kupić.
3. Turmalin arbuzowy - naprawde tak rzadki okaz czy brak popytu lub ciężka obróbka ?
Cyrkonie najczęściej są klejone, czasem - te wieksze -zakuwane w słupkach/łapkach.
Łapki można odgiąć nożykiem i kamyk jest wolny. natomiast klejone da się wypchnąć
wykałaczką, igłą lub szydełkiem, po podgrzaniu całego wyrobu do ok 150 - 200 st - np. na
stopie odwróconego żelazka.