Gdzie kupię akwamaryn?
Gdzie kupię akwamaryn?
Od jakiegoś czasu poszukuję akwamarynu o wielkości 14x21 cm o szlifie fasetowym. Czy wiecie może gdzie mogę taki zakupić i jakie są widełki cenowe?
Napisałam do jednego sklepu, niestety opowiedziano mi że naturalny akwamaryn o takiej wielkości i dobrej jakości może kosztować nawet kilkadziesiąt złotych. Czy to prawda? Widziałam u nich na stronie dwa razy mniejszy, o tych samych proporcjach za cenę 700zł (7x10 cm czystość SI) wiec moja laicka głowa nie za bardzo rozumie tego rozstrzału cen.
Moje pytanie brzmi: gdzie mogę poszukiwać jeszcze tego kamienia? Trafiłam niestety tylko na jeden sklep który oferuje takie produkty. Czy ktoś z Was się orientuje?
14x21 cm? o.O Przecie to bydlę jest... 140x210mm... Jeśli w dodatku ma być fasetkowany będzie kosztował fortunę...
Nie żebym był złośliwy, ale chyba nie kupisz takiego, albo będzie bardzo ciężko (i drogo). Napisz do British Museum- mają wiele okazów, niektóre wręcz ogromne (100kg wagi, choć wątpię, by był wtedy oszlifowany). Może odsprzedadzą jeden.
Ew. sprawdź tu:
http://www.mineralminers.com/html/aqugems.stm
11x11 mm kosztuje sporo, więc nawet nie chcę wiedzieć ile będzie kosztował 140x210... Inna sprawa- ciekawe, czemu na tej stronie mają aż tak wyśrubowane ceny.
Swoją drogą- po co Ci aż tak wielki? Ciekawość 
(01-23-2014, 12:43 AM)wefhq Napisałam do jednego sklepu, niestety opowiedziano mi że naturalny akwamaryn o takiej wielkości i dobrej jakości może kosztować nawet kilkadziesiąt złotych.Nie chodzi o kilkadziesiąt zł ale kilka/kilkanaście tysięcy bo tyle kosztuje naturalny akwamaryn pewnie koło 30 karatowy sadząc z wymiarów 14x21 mm !!!!
Myślę że wystąpiło tu kilka nieścisłości.
1) Chodzi o kamień 14x21mm a nie cm!
2) Podana cena 700zł jest za kamień 7x10mm a nie 7x10 cm.
3)
(01-23-2014, 12:43 AM)wefhq Napisałam do jednego sklepu, niestety opowiedziano mi że naturalny akwamaryn o takiej wielkości i dobrej jakości może kosztować nawet kilkadziesiąt złotych.Nie chodzi o kilkadziesiąt zł ale kilka/kilkanaście tysięcy bo tyle kosztuje naturalny akwamaryn pewnie koło 30 karatowy sadząc z wymiarów 14x21 mm !!!!
(01-23-2014, 10:36 AM)Imenoq Myślę że wystąpiło tu kilka nieścisłości.
3)(01-23-2014, 12:43 AM)wefhqNie chodzi o kilkadziesiąt zł ale kilka/kilkanaście tysięcy bo tyle kosztuje naturalny akwamaryn pewnie koło 30 karatowy sadząc z wymiarów 14x21 mm !!!!
Ale odpowiadając na pytanie skąd różnica w cenie: po prostu rzadkie są tak duże kryształy naturalnie występujące w przyrodzie.
). Oczywiście chodziło mi o 21x 14 mm. A mowa była o kwocie kilkudziesięciu tysięcy złotych
Już dotarło do mnie dlaczego taki kamień może być tak drogi. Po prostu patrząc na ceny dwa razy mniejszych wydawało mi się, że dwa razy większy będzie kosztował po prostu dwa, trzy razy więcej. Zatem spodziewałam się ceny maksymalnie do 2 tys. Ale już nabrałam większej świadomości niestety
(01-23-2014, 09:08 AM)Vanir Swoją drogą- po co Ci aż tak wielki? Ciekawość
A on ma właśnie takie wymiary 21x14mm. Pomyślałam więc, że mogłabym do niego zamówić sobie u jubilera wisiorek. Prosty, z taką samą oprawą jak w pierścionku tak aby stworzyły komplet. Od kiedy interesuje się biżuterią, staram się aby moja własna była najwyższej jakości na jaką mnie stać. W związku z tym narodził się pomysł aby do tego wisiorka wstawić sobie kamień naturalny
Resztę już znacie.
). Czyli zamówię sobie wisiorek z syntetykiem. Ale pomyślałam że na pocieszenie mogłabym zrobić sobie do tego kolczyki z naturalnymi akwamarynami. Zmieściłabym się w 1500 zł za kamyczki, a miałabym "swoje akwamaryny". Co o tym sądzicie? (01-23-2014, 10:36 AM)Imenoq Myślę że wystąpiło tu kilka nieścisłości.
3)(01-23-2014, 12:43 AM)wefhqNie chodzi o kilkadziesiąt zł ale kilka/kilkanaście tysięcy bo tyle kosztuje naturalny akwamaryn pewnie koło 30 karatowy sadząc z wymiarów 14x21 mm !!!!
Ale odpowiadając na pytanie skąd różnica w cenie: po prostu rzadkie są tak duże kryształy naturalnie występujące w przyrodzie.
). Oczywiście chodziło mi o 21x 14 mm. A mowa była o kwocie kilkudziesięciu tysięcy złotych
Już dotarło do mnie dlaczego taki kamień może być tak drogi. Po prostu patrząc na ceny dwa razy mniejszych wydawało mi się, że dwa razy większy będzie kosztował po prostu dwa, trzy razy więcej. Zatem spodziewałam się ceny maksymalnie do 2 tys. Ale już nabrałam większej świadomości niestety
(01-23-2014, 09:08 AM)Vanir Swoją drogą- po co Ci aż tak wielki? Ciekawość
A on ma właśnie takie wymiary 21x14mm. Pomyślałam więc, że mogłabym do niego zamówić sobie u jubilera wisiorek. Prosty, z taką samą oprawą jak w pierścionku tak aby stworzyły komplet. Od kiedy interesuje się biżuterią, staram się aby moja własna była najwyższej jakości na jaką mnie stać. W związku z tym narodził się pomysł aby do tego wisiorka wstawić sobie kamień naturalny
Resztę już znacie.
). Czyli zamówię sobie wisiorek z syntetykiem. Ale pomyślałam że na pocieszenie mogłabym zrobić sobie do tego kolczyki z naturalnymi akwamarynami. Zmieściłabym się w 1500 zł za kamyczki, a miałabym "swoje akwamaryny". Co o tym sądzicie?

To Amerykanie, więc chyba można im zaufać- znani są z tego, że świadczą usługi na wysokim poziomie. Ale nigdy nie kupowałem żadnych kamieni jubilerskich (bo i po co), a jeśli już coś nabywałem to w kraju. Także najlepiej się z nimi skontaktować, popytać jak to wygląda itd.
Pytanie dotyczyło rozmiarów w cm, taki 21x14 to wiadomo, że do biżu 
Po prostu pierwszy raz widziałem kogoś, kto szuka gigantycznych rozmiarów kamieni 
akwamaryn do wyrobu biżuterii można kupić na stornie www.gemstonegallery.pl
przed zakupem można poczytać kilka ważnych informacji o tym kamieniu:
https://gemstonegallery.pl/2020/02/11/ak...bizuterii/