Biżuteria a regulamin przesyłek kurierskich
Biżuteria a regulamin przesyłek kurierskich
Co sądzicie o przesyłaniu biżuterii kurierem skoro są to przedmioty widniejące na listach przedmiotów zabronionych do wysyłania kurierem( patrz regulaminy firm przewozowych) a jednocześnie funkcjonują sklepy wysyłające biżuterię dowolnym kurierem. Czy to oznacza, że wysyłanie biżuterii kurierem może być ryzykowne?
Myślę ze odnosi się to do przesyłek o Wysokiej wartości, a właściwie do ich ubezpieczenia.
W życiu obchodzi się ten przepis nazywając przedmioty galanterią, przedmiotami kolekcjonerskimi itd....
Trochę inny przykład, bo miałem styczność ostatnio z regulaminem firmy przewozowej na O. Napisano w nim że "maszyny lub części maszyn" też są wyłączone. Wiec 70 kilo walcarki stało się narzędziem, oczywiście docierając do celu bez żadnego problemu.
znajomy kurier mi powiedział juz dobre kilka lat temu ze on oficjalnie nie wie co odemnie bierze choć wie ze to biżuteria i mam wpisac ozdoby na kwicie, kwestie ubezpieczenia.
inna sprawa że można podac ubezpiecznie- bez doplaty- do około 20 -25tys w zaleznosci od irmy. bo takie jest ubezpiecznie w standardzie, inna sprawa z pocztą - tutaj za kazde 50zł sie doplaca chyba 2zł do kwoty przesyłki ,wiec sporawo jak sie wysyła naprawde drogie rzeczy.