Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM PYTANIA - OGŁOSZENIA pytanie o wartość łańcuszka

pytanie o wartość łańcuszka

pytanie o wartość łańcuszka

3iverson
Miedziany
1
12-14-2010, 08:43 PM
witam serdecznie,

mam pytanie odnośnie łańcuszka o próbie 750, waga 8g, długość 55cm

łańcuszek otrzymałem od prababci na 18stkę. ponoć ma bardzo długą historię, przekazywany od dziada pradziada. solidnie wykonany.

chciałbym zapytać się o jego wartość. byłem u jubilera, oczywiście on wpierw mi zaproponował 200zł, myślał, że nic o łańcuszku nie wiem. Lecz gdy powiedziałem że wiem iż jest to próba 750, on tylko powiedział : o tak faktycznie Uśmiech i wycenił go na ok.550zł .

Ku mojemu zdziwieniu wystawiłem go na próbę na alegro. Okazało się, że już pierwszego dnia otrzymałem 900zł.

Pytanie do specjalistów, czy coś w nim jest innego, i czy kryje w sobie jakieś tajemnice ?? Czy to popularny splot ? I najważniejsze, jak byście go wycenili ?

z góry dziękuje za odpowiedź.

pozdrawiam

Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-14-2010, 08:45 PM przez 3iverson.
3iverson
12-14-2010, 08:43 PM #1

witam serdecznie,

mam pytanie odnośnie łańcuszka o próbie 750, waga 8g, długość 55cm

łańcuszek otrzymałem od prababci na 18stkę. ponoć ma bardzo długą historię, przekazywany od dziada pradziada. solidnie wykonany.

chciałbym zapytać się o jego wartość. byłem u jubilera, oczywiście on wpierw mi zaproponował 200zł, myślał, że nic o łańcuszku nie wiem. Lecz gdy powiedziałem że wiem iż jest to próba 750, on tylko powiedział : o tak faktycznie Uśmiech i wycenił go na ok.550zł .

Ku mojemu zdziwieniu wystawiłem go na próbę na alegro. Okazało się, że już pierwszego dnia otrzymałem 900zł.

Pytanie do specjalistów, czy coś w nim jest innego, i czy kryje w sobie jakieś tajemnice ?? Czy to popularny splot ? I najważniejsze, jak byście go wycenili ?

z góry dziękuje za odpowiedź.

pozdrawiam

emmix
Świeży właściciel lutownicy
372
12-15-2010, 10:14 PM
Dobre stare złoto jest w cenie. A łańcuszek piękny i w dobrym stanie.
Zawsze stara biżuteria jest więcej warta niż sama cena złota.
emmix
12-15-2010, 10:14 PM #2

Dobre stare złoto jest w cenie. A łańcuszek piękny i w dobrym stanie.
Zawsze stara biżuteria jest więcej warta niż sama cena złota.

KuferekPerel.pl
Unregistered

01-13-2011, 02:02 PM
Zgadzam się,dobre i stare złoto jest bardzo cenne,wiec z pewnością o wiele więcej zarobisz wystawiając go np na allegro. Jubiler nie wyceni go tak do końca obiektywnie i będziesz na tym tratny.
KuferekPerel.pl
01-13-2011, 02:02 PM #3

Zgadzam się,dobre i stare złoto jest bardzo cenne,wiec z pewnością o wiele więcej zarobisz wystawiając go np na allegro. Jubiler nie wyceni go tak do końca obiektywnie i będziesz na tym tratny.

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości