Przygoda z Bursztynem.
Przygoda z Bursztynem.
Norwind jak widzę szlifujesz na sucho, ja dobrą chwilę temu odkryłem "niechlapkę" http://strade.biz.pl/produkty/szlifierka-wodna-sw1.html wymyśloną do bursztynu i tam się doskonale sprawdzającą, po prostu bursztyn się nie grzeje, nie przypala,
ja to używam do metali i tutaj tez jest zajeb....a, można dowalić mocno srebro złoto i zero ciepła, zero grzania, nie parzy palców,
a na dodatek
rewelacja !!!!!!!!
praktycznie 100% odzysk materiału, nic nie leci w pracownię, wszystko z wodą ścieka i do odzysku
nie znam aktualnej ceny ale zapewniam że zwrot ceny błyskawiczny
![[Obrazek: 025_zpsfaaqhhrx.jpg]](http://i90.photobucket.com/albums/k245/studiofabrycki/025_zpsfaaqhhrx.jpg)
Jesli ktos chce szlifowac wieksze ilosci bursztynu to polecam jedrusiowa polerke na mokro.
Zaczolem dzisiaj szlifowanie na CD ale chcialem przyspieszyc i przyciskalem za mocno Efekt taki jak widac. klarowanie przelozone na pojutrze.
![[Obrazek: 025_zpsfaaqhhrx.jpg]](http://i90.photobucket.com/albums/k245/studiofabrycki/025_zpsfaaqhhrx.jpg)
Na zdjeciu widoczny pyl jest z tych kamieni. Te kamienie sa gotowe do klarowania . Do Klarowania nie poleruje. Jak komus sie spieszy to juz teraz powiem ze klarowal bende w piekarniku w temperatuze okolo 180 Stopni. czas klarowania w duzej mieze zalezy od wielkosci kamieni wiec trudno mi okreslic - ale podam wage i czas jak wyklaruje.
![[Obrazek: 027_zps4dg89zih.jpg]](http://i90.photobucket.com/albums/k245/studiofabrycki/027_zps4dg89zih.jpg)
Wiem jak to działa, bo kiedyśNiech Was ręka nieistniejącego Boga broni przed szlifowaniem na płycie DVD!!!
Jak się taka rozerwie przy 3000 obrotów, to skóra na łbie przebita do kości a jeżeli
trafi w oko, to możecie sprzedać telewizor 3D.
Wiem jak to działa, bo kiedyś
zamocowałem taka płytkę do silniczka dysku twardego i wydłubywałem ją potem
z tynku w ścianie.
zróbcie sobie - zamontujcie na końcówce wrzeciona polerki tarczę z rzepem, do tego zamawiam papiery ścierne też z rzepem o średnicy jaką potrzebuję ( są bez otworu w osi) i mam super szybką zmianę papierów i bezpiecznie na dodatek, ( nie wiem skąd marny pomysł z płytka CD??)
to naturalnie jak ktoś nie ma niechlapki - bo ta jest nie do zastąpienia!!
Cactoos - jendrus dzieki za szybka reakcje. Metoda na CD gdzis kiedys podsluchana i teraz wykozystana. Przyznaje ze nie zbyt trafiona. Za to polecam goraco pomysl jedrusia. Widze ze masz juz Jackies doswiadczenie z bursztynem wiec licze tu na Twoia Pomoc . Poza tym prosze traktujcie ten wontek nie jak przepis na obröbke bursztynu tylko Tak jak npisalem na poczatku PRZYGODA Z BURSZTYNEM . Postanowilem wyprubowac caly ciag obröbki i podzielic sie wynikami . Za Kazda dobra rade z göry dziekuje .
(04-08-2015, 02:13 PM)Nordwind Cactoos - jendrus dzieki za szybka reakcje. Metoda na CD gdzis kiedys podsluchana i teraz wykozystana. Przyznaje ze nie zbyt trafiona. Za to polecam goraco pomysl jedrusia. Widze ze masz juz Jackies doswiadczenie z bursztynem wiec licze tu na Twoia Pomoc . Poza tym prosze traktujcie ten wontek nie jak przepis na obröbke bursztynu tylko Tak jak npisalem na poczatku PRZYGODA Z BURSZTYNEM . Postanowilem wyprubowac caly ciag obröbki i podzielic sie wynikami . Za Kazda dobra rade z göry dziekuje .
- bez wcześniejszego klarowania. Ryzyko jest takie, że nigdy do końca nie wiesz, czy nie wyjdzie jakaś kasza, czy mgła. No i żółte już się nie wyklarują taką metodą. Ale 99% kaboszonów wychodzi tak jak powinno.
(04-08-2015, 02:13 PM)Nordwind Cactoos - jendrus dzieki za szybka reakcje. Metoda na CD gdzis kiedys podsluchana i teraz wykozystana. Przyznaje ze nie zbyt trafiona. Za to polecam goraco pomysl jedrusia. Widze ze masz juz Jackies doswiadczenie z bursztynem wiec licze tu na Twoia Pomoc . Poza tym prosze traktujcie ten wontek nie jak przepis na obröbke bursztynu tylko Tak jak npisalem na poczatku PRZYGODA Z BURSZTYNEM . Postanowilem wyprubowac caly ciag obröbki i podzielic sie wynikami . Za Kazda dobra rade z göry dziekuje .
- bez wcześniejszego klarowania. Ryzyko jest takie, że nigdy do końca nie wiesz, czy nie wyjdzie jakaś kasza, czy mgła. No i żółte już się nie wyklarują taką metodą. Ale 99% kaboszonów wychodzi tak jak powinno.
Olax - przypomniala mi sie rozmowa z przed lat z kolega - na pytanie jak wygrzewa bursztyn odpowiedzal : w prodzizu.wtedy myslalem ze zartuje a jednak wychodzi na to ze nie. Miedzy czasie wyszlifowalem jednak na plycie 40 sztuk tylko tym razem podlozylem 2 plyty. Efekt pokaze wieczorem.
(04-08-2015, 03:07 PM)Nordwind Olax - przypomniala mi sie rozmowa z przed lat z kolega - na pytanie jak wygrzewa bursztyn odpowiedzal : w prodzizu.wtedy myslalem ze zartuje a jednak wychodzi na to ze nie. Miedzy czasie wyszlifowalem jednak na plycie 40 sztuk tylko tym razem podlozylem 2 plyty. Efekt pokaze wieczorem.

(04-08-2015, 03:07 PM)Nordwind Olax - przypomniala mi sie rozmowa z przed lat z kolega - na pytanie jak wygrzewa bursztyn odpowiedzal : w prodzizu.wtedy myslalem ze zartuje a jednak wychodzi na to ze nie. Miedzy czasie wyszlifowalem jednak na plycie 40 sztuk tylko tym razem podlozylem 2 plyty. Efekt pokaze wieczorem.