Spinki do mankietów - srebrne. Pomoc potrzebna :-)
Spinki do mankietów - srebrne. Pomoc potrzebna :-)

Jestem amatorem i nie znam się na budowie biżuterii z wyjątkiem emaliowania.
W wątku kolega silverpaul pokazał mi piękne spinki.
Ponieważ mam maszynę do giloszowania między innymi spinek pomyślałem sobie - może spróbować?
Maszyna robi takie wzory:
Moje pytanie dotyczy technologii wyrobu spinki.
Mając giloszowany podkład jw. na zdjęciu chcę go pokryć emalią.
W jaki sposób zamontować po tym etapie "nóżkę" do spinki. ???
Na początek chcę wypróbować na miedzi ale docelowy materiał to srebro 999 by uzyskać kolor lapislazuli.
Za wszelką pomoc z góry dziękuję i odwzajemnię się wiedzą emalierską lub brukarską 
.
"Nóżkę" lutujesz do spodu spinki i dopiero emaliujesz. 
(06-16-2015, 07:52 AM)olax "Nóżkę" lutujesz do spodu spinki i dopiero emaliujesz.
(06-16-2015, 07:52 AM)olax "Nóżkę" lutujesz do spodu spinki i dopiero emaliujesz.

Jak nie możesz wcześniej przylutować, to po emaliowaniu można spinki PUKiem przyspawać.
Tutaj na forum mają spawarki, to na pewno zaraz napiszą. Bo ja to tylko ze słyszenia i czytania 
A czy się spinki spodobają?
To zależy od przyszłego nosiciela
Ale nietypowe spinki są wg mnie bardzo fajne. Trochę panom zbędnej powagi zabierają
Nie raz w sytuacji bez wyjścia, gdy o lutowaniu nie może być mowy ratowałem się klejem. Czyli na przykład jeśli to jest sztyft, kawałek drutu czy coś co nie ma odpowiednio dużej powierzchni styku wystarczy mu ją dodać a później śmiało można kleić, byle estetycznie.
https://www.alejasrebra.pl/
(06-16-2015, 08:23 AM)olax Jak nie możesz wcześniej przylutować, to po emaliowaniu można spinki PUKiem przyspawać.
Tutaj na forum mają spawarki, to na pewno zaraz napiszą. Bo ja to tylko ze słyszenia i czytania
Ale nietypowe spinki są wg mnie bardzo fajne. Trochę panom zbędnej powagi zabierają
. Ty masz więcej doświadczenia i zrobisz to dla mnie
)![[Obrazek: Carl_Faberge_cufflinks.jpg]](http://www.romanovrussia.com/Carl_Faberge_cufflinks.jpg)
(06-16-2015, 08:23 AM)olax Jak nie możesz wcześniej przylutować, to po emaliowaniu można spinki PUKiem przyspawać.
. Ty masz więcej doświadczenia i zrobisz to dla mnie
)![[Obrazek: Carl_Faberge_cufflinks.jpg]](http://www.romanovrussia.com/Carl_Faberge_cufflinks.jpg)
Tzn spawarki (PUK lub laser) moze nie masz ale ktos w okolicy blizszej lub dalszej napewno taki sprzet posiada. Ja np mam PUKa, jak cos to piszLeszek - najprostsza metoda jak nie da sie lutowac to pospawac
Tzn spawarki (PUK lub laser) moze nie masz ale ktos w okolicy blizszej lub dalszej napewno taki sprzet posiada. Ja np mam PUKa, jak cos to pisz
Pozatym srebro 925 ma temperature topnienia 893*C. Ty potrzebujesz zeby wytrzymalo 720*C. wiec mozesz spokojnie uzyc cos takiego http://alco.com.pl/lut-srebrny-w-pascie-...d4192.html lub zrobic sobie eutektyczny stop srebra tj 72Ag/28Cu ktory ma temperature topnienia 779*C. Lub zeby bylo prosciej liczyc poprostu srebro 800 tez powinno dac rade
(06-16-2015, 08:10 AM)Leszek(06-16-2015, 07:52 AM)olax "Nóżkę" lutujesz do spodu spinki i dopiero emaliujesz.
Dziękuję Olax.
To będzie trudno bo podzielnica w maszynie przyjmuje tylko "obiekty płaskie" ( z tym dam radę)
Ważne czy lutowanie wytrzyma 720 stopni ???
ps. jak myślisz takie spinki spodobają się ? np. w kształcie tarczy zegara ?
(06-16-2015, 08:10 AM)Leszek(06-16-2015, 07:52 AM)olax "Nóżkę" lutujesz do spodu spinki i dopiero emaliujesz.
Dziękuję Olax.
To będzie trudno bo podzielnica w maszynie przyjmuje tylko "obiekty płaskie" ( z tym dam radę)
Ważne czy lutowanie wytrzyma 720 stopni ???
ps. jak myślisz takie spinki spodobają się ? np. w kształcie tarczy zegara ?