Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM JUBILERSTWO Oprawa kwadratowej cyrkoni ?

Oprawa kwadratowej cyrkoni ?

Oprawa kwadratowej cyrkoni ?

Strony (4): Wstecz 1 2 3 4
orafo
Platynowy
466
08-15-2015, 05:01 AM
Kriss bardzo ladny rysunek, chyba nie sprzeciwisz się że dodam 
Łapki warto zrobić z plaskiej listwy 0,5-0,6 i szerszej na 20%
Listwe uginać po rowku wczesnej zrobionym kwadratowym sztychlem. 
szlifować (poleruje też) przed lutowaniem diamentowym krążkiem na małych obrotach pod mikroskopem

Oprawiam ...
orafo
08-15-2015, 05:01 AM #31

Kriss bardzo ladny rysunek, chyba nie sprzeciwisz się że dodam 
Łapki warto zrobić z plaskiej listwy 0,5-0,6 i szerszej na 20%
Listwe uginać po rowku wczesnej zrobionym kwadratowym sztychlem. 
szlifować (poleruje też) przed lutowaniem diamentowym krążkiem na małych obrotach pod mikroskopem

Oprawiam ...

kriss
Diamentowy
2,210
08-15-2015, 08:36 AM
@Orafo szersze łapy robię tak jak pokazałeś na rysunku. Rowek nacinam przecinakiem i przeciągam na kwadratowym przeciągadle. Wychodzą w tedy idealnie.
Przed przylutowaniem należy je stopniowa spiłować żeby końce były węższe od góry. Takie szerokie łapy stosuje przy większych kamieniach. Przy tym typie
który pokazałem na rysunku są już gotowe gniazda pod oprawę kamienia. Wystarczy tylko dogiąć łapki Ząbki
kriss
08-15-2015, 08:36 AM #32

@Orafo szersze łapy robię tak jak pokazałeś na rysunku. Rowek nacinam przecinakiem i przeciągam na kwadratowym przeciągadle. Wychodzą w tedy idealnie.
Przed przylutowaniem należy je stopniowa spiłować żeby końce były węższe od góry. Takie szerokie łapy stosuje przy większych kamieniach. Przy tym typie
który pokazałem na rysunku są już gotowe gniazda pod oprawę kamienia. Wystarczy tylko dogiąć łapki Ząbki

orafo
Platynowy
466
08-15-2015, 10:02 AM
przecinak vs sztychel
"w polsce kto jak chce" ™ Uśmiech  
kwadratową przeciągarka z pewnością ogromny plus, ja nie miałem okazji...
Szerokie łapki zęby mieć zaś na szlifowanie z tym ze nie "węższe na górze" to nie zawsze.

Oprawiam ...
orafo
08-15-2015, 10:02 AM #33

przecinak vs sztychel
"w polsce kto jak chce" ™ Uśmiech  
kwadratową przeciągarka z pewnością ogromny plus, ja nie miałem okazji...
Szerokie łapki zęby mieć zaś na szlifowanie z tym ze nie "węższe na górze" to nie zawsze.

Oprawiam ...

kriss
Diamentowy
2,210
08-15-2015, 10:37 AM
@Orafo nie sztychel tylko dłuto/majzel. Łapki zwężam na dole żeby ładnie komponowały ze zwężającą się oprawą Ząbki a reszta jak na Twim rysunku Ząbki

Świat jest pełen nieograniczonej wiedzy. Naszym zadaniem jest jej zdobywanie i dzielenie się z innymi  http://www.krissart.pl/
kriss
08-15-2015, 10:37 AM #34

@Orafo nie sztychel tylko dłuto/majzel. Łapki zwężam na dole żeby ładnie komponowały ze zwężającą się oprawą Ząbki a reszta jak na Twim rysunku Ząbki

Świat jest pełen nieograniczonej wiedzy. Naszym zadaniem jest jej zdobywanie i dzielenie się z innymi  http://www.krissart.pl/

szamek
Platynowy
426
08-15-2015, 11:01 AM
Kriss z maizlem dobry patent, jak się go równo szlifnie to ładny roweczek wyjdzie, a poza tym - bez maizla i młota to ch... nie robota.Uśmiech
Ja jeszcze przed zakuciem małym frezikiem kuleczką robię dołeczek w łapie na sam wierzchołek kwadratu, tak na wszelki wypadek, żeby się nie ukruszył przy zakuwaniu.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-15-2015, 11:02 AM przez szamek.
szamek
08-15-2015, 11:01 AM #35

Kriss z maizlem dobry patent, jak się go równo szlifnie to ładny roweczek wyjdzie, a poza tym - bez maizla i młota to ch... nie robota.Uśmiech
Ja jeszcze przed zakuciem małym frezikiem kuleczką robię dołeczek w łapie na sam wierzchołek kwadratu, tak na wszelki wypadek, żeby się nie ukruszył przy zakuwaniu.

kriss
Diamentowy
2,210
08-15-2015, 11:50 AM
@szamek jak zrobisz rowek nie do końca to wyjdzie Ci gniazdo, ale mały dołek nigdy nie zawadzi Ząbki

kriss
08-15-2015, 11:50 AM #36

@szamek jak zrobisz rowek nie do końca to wyjdzie Ci gniazdo, ale mały dołek nigdy nie zawadzi Ząbki

orafo
Platynowy
466
08-15-2015, 12:01 PM
<b>Kriss</b> poplątało mi się od góry i do góry (bo głowie krążyło od tylu, była tu jedna mała blondyneczka Uśmiech
Kwadratowym sztychlem jednak według mnie wygodniej bo Pampalini ma mikroskop i dobrze posługuje sztychlem wiec może rowek (50% od grubości blachy) zrobić bardziej precyzyjniej.
<b>Szamek</b> Słusznie z frezowanem, opuściłem tą uwagę bo cyrkonia nie mają ostrych rogów, i ....

Oprawiam ...
orafo
08-15-2015, 12:01 PM #37

<b>Kriss</b> poplątało mi się od góry i do góry (bo głowie krążyło od tylu, była tu jedna mała blondyneczka Uśmiech
Kwadratowym sztychlem jednak według mnie wygodniej bo Pampalini ma mikroskop i dobrze posługuje sztychlem wiec może rowek (50% od grubości blachy) zrobić bardziej precyzyjniej.
<b>Szamek</b> Słusznie z frezowanem, opuściłem tą uwagę bo cyrkonia nie mają ostrych rogów, i ....

Oprawiam ...

Strony (4): Wstecz 1 2 3 4
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 2 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 2 gości