Zakup zakuwaczy
Zakup zakuwaczy
Witam. Chciałabym zakupić zakuwacze. Gdzie polecacie kupic. Znalazłam kilka ofert w internecie. Dlaczego nie ma większych niż 9,9? Albo żle szukam. Czy po prostu wszystko co większe zakuwa sie ręcznie, w sensie poprzez doginanie cargi.
No dobrze, ale jesli chce zakuc kamienie, powiedzmy o srednicy 4-5 mm to recznie bardzo ciezko, wiec wtedy zakuwacz tak? Jaka jest grubość cargi, w która zakuwacie, bo ja mam taka 0,5mm. I czasem to rece strasznie bolą przy doginaniu. Jak to sobie ułatwic?
Aha i czy jak np. zakuwam kamien 5 mm to zakuwacz ma byc tez 5 mm czy troszke mniejszy lub troszke wiekszy, bo znalazłam takie co 0,4
Za bardzo nie rozumiem o co chodzi z tym rowkiem? Mi chodzi o oprawe zwyklych kaboszonow w srebro. Takich z plaskim dolem. No wlasnie 0.5 tez mi sie wydaje duzo.
(10-14-2015, 04:15 PM)orafo Dla bialego zlota 0,5 to dużo dla srebra bo ja wiem ....
Wewnątrz cargi trza zrobić rowek na krawędzi zgięcia frezem 1-1,5 mm
(10-14-2015, 04:15 PM)orafo Dla bialego zlota 0,5 to dużo dla srebra bo ja wiem ....
(10-14-2015, 04:34 PM)olax(10-14-2015, 04:15 PM)orafo Dla bialego zlota 0,5 to dużo dla srebra bo ja wiem ....
Orafo, ale Moonlight chyba pisze o zwykłych kaboszonach, a Ty - mam wrażenie o fasetowanych, typu cyrkonia.
Moonlight, zakuwacze są wygodne, jesli o takich piszesz, ale nie każdy wyrób można położyć na płasko. Zakuwaczem trzeba trzepnąć mocno od góry, żeby zagiąć oprawę.
Co do rozmiarów, to Ci nie powiem, ja parę razy jak u kogoś pracowałam, to po prostu wybierałam z dostępnych.
Problem z zakuwakami jest jeszcze taki, że jak jest trochę wyższy kamień, a niższa carga, to już nie pasuje i można łatwo pokruszyć kamień.
Jeśli ciężko Ci zakuwać, to rób cargę z czystego srebra. Przy takiej grubości będzie bardzo miękkie.
(10-14-2015, 04:34 PM)olax(10-14-2015, 04:15 PM)orafo Dla bialego zlota 0,5 to dużo dla srebra bo ja wiem ....
Orafo, ale Moonlight chyba pisze o zwykłych kaboszonach, a Ty - mam wrażenie o fasetowanych, typu cyrkonia.
Moonlight, zakuwacze są wygodne, jesli o takich piszesz, ale nie każdy wyrób można położyć na płasko. Zakuwaczem trzeba trzepnąć mocno od góry, żeby zagiąć oprawę.
Co do rozmiarów, to Ci nie powiem, ja parę razy jak u kogoś pracowałam, to po prostu wybierałam z dostępnych.
Problem z zakuwakami jest jeszcze taki, że jak jest trochę wyższy kamień, a niższa carga, to już nie pasuje i można łatwo pokruszyć kamień.
Jeśli ciężko Ci zakuwać, to rób cargę z czystego srebra. Przy takiej grubości będzie bardzo miękkie.
---=Wewnątrz cargi trza (można) zrobić rowek na krawędzi zgięcia frezem 1-1,5
mm=---
Mialem na myśli cos takiego,