Diamentowa czaszka
Diamentowa czaszka
![[Obrazek: czas2.jpg]](http://img69.imageshack.us/img69/120/czas2.jpg)
Rzeźba jaką stworzył Damien Hirst jest inkrustowana 8601 diamentów o wartości prawie 24 milionów dolarów. Wszystkie kamienie, użyte do wykonania czaszki, maja razem 1106 karatów. Najważniejszym jest unikatowy 52-karatowy różowy diament.
Damien Hirst jest najbardziej znanym brytyjskim artystą współczesnym.
![[Obrazek: czas2.jpg]](http://img69.imageshack.us/img69/120/czas2.jpg)
Inspiracją był jeden z eksponatów londyńskiego British Museum - aztecka czaszka inkrustowanej turkusami.
Za model posłużyła prawdziwa czaszka pochodząca z XVIII wieku jaką artysta kupił w Londynie. Powstał odlew, w którym znalazło się tysiące otworów do umieszczenia diamentów.

(05-17-2010, 08:10 PM)vaeshi Moim skromnym zdaniem jest to bardzo cenny eksponat i autor może być z niego dumny, widać nawet po perfekcyjnym i idealnie symetrycznym wykonaniu.Dokładnie, ja to podziwiam za to ile pracy w to jest włożone i pieniędzy a nie czy to jest ładne czy brzydkie. Jasne mogło by być i skomplikowane i ładne ale to nie zawsze idzie jak widać w parze ;]
Chyba będę musiał się jednak przychylić do takiej formy ekspresji, poniekąd sam bym wolał robić to co ja chce i co mi się podoba, a nie pod kogoś i tylko jak najszybciej i najtaniej, żeby się sprzedało. Nie chodzi tylko o to czy to ma się podobać czy nie, tylko o to jakie to mogło być czy nie być skomplikowane i kosztowne w wykonaniu. Czasem się robi dla prestiżu 
(05-17-2010, 08:10 PM)vaeshi Moim skromnym zdaniem jest to bardzo cenny eksponat i autor może być z niego dumny, widać nawet po perfekcyjnym i idealnie symetrycznym wykonaniu.Dokładnie, ja to podziwiam za to ile pracy w to jest włożone i pieniędzy a nie czy to jest ładne czy brzydkie. Jasne mogło by być i skomplikowane i ładne ale to nie zawsze idzie jak widać w parze ;]
Ta czaszka jest ewidentnie sztuką a sztukę robi się dla ludzi a nie pod ludzi, nie chodzi tu o to czy to się komuś podoba czy nie tylko o to jak to jest perfekcyjnie wykonane, mistrzostwo po prostu, każdy najdrobniejszy szczegół został zachowany
Artysta jak każdy artysta... jego twórczość nie zawsze jest rozumiana 
Mi się podoba,szczególnie dobre wrażenie robi ta druga,większa czaszka z turkusami. No i pomyślcie jaka jest wartość takiego dzieła...