rodowanie srebra
rodowanie srebra
Zapytał o posrebrzenie srebra, bo chciał zabezpieczyć je przed śniedzeniem.
Wystarczyło napisać. "Lepsze będzie rodowanie, po posrebrzenie nie rozwiąże problemu, poszukaj tu i tu.
I byłoby po sprawie.
A nie: jeden się zastanawia, czy to rodowanie, drugi, po co posrebrzać, trzeci tłumaczy co to jest rodowanie, a czwarty wyzywa faceta, że nie wie, czego chce.
Naprawdę nie ma tu nikogo z Warszawy - przy tylu użytkownikach - kto po prostu mógłby wpisać link i polecić jakąś firmę?

Sąsiad, duzo masz tego srebra? Jezeli prowadzisz sklep i masz tego duzo to zloz sobie wlasne klamoty do rodowania. Znajdziesz na forum m.in. moj post jak za pare groszy zrobic sobie urzadzenie do rodowania.
Edit:
Nie musisz szukac 
Jak ja roduję:
Potrzebne są:
-zasilacz laboratoryjny, ja mam KORAD KD3005D 30V 5A
-kabelki z końcókami banan-krokodylek, min. 2 szt.
-anoda tytanowa, platynowana
-anoda stalowa
-kąpiel do rodowania
-sól do elektrolitycznego odtłuszczania
-3 zlewki
Anoda platynowana siedzi w zlewce z rodem. Rozrabiam 100ml rodu z 900ml wody demineralizowanej.
Anoda stalowa w zlewce z roztworem solnym. Rozrabiam 80g soli z litrem wody demineralizowanej.
Podłączenie:
Na minus podłączam wieszaczek (ja mam srebrny drucik z 3 haczykami - na 3 wyroby). Na plus podłączam roztwór z solą (anoda stalowa). Ustawiam 6V na zasilaczu i 0A i zanurzam wieszak z wyrobem na 30 sekund. Zaczyna pienić, bomblować.
Wyciągam i wkładam do drugiej zlewki z sama woda demineralizowana 1 litr, zeby oplukac.
Następnie kabelek z plusem przepinam na zlewkę z rodem (anoda platynowana). Na zasilaczu ustawiam 2.5V i 0A i wkladam wieszaczek z wyrobem na 1-1.5 min i lekko ruszam wieszaczkiem. W tym czasie się roduje. Wyjmuje i wkladam spowrotem do zlewki z woda demineralizowana zeby splukac rod. Wycieram papierem i wyrob jest juz pieknie porodowany
Nie chce mi sie szukac ale na milion procent w stolicy jest co najmniej kilka firm swiadczacych uslugi galwanizacji metali kolorowych jak rowniez wielu zlotnikow robi to samemu gdyz ma odpowiedni sprzet. Poszukaj w googlach, wykonaj pare telefonow i po sprawie.
(02-07-2016, 09:21 PM)rubicon - Admin z banój mnie,a nie się bawisz w belfra i do kąta mnie wstawiasz żart![]()
![]()
![]()
(02-07-2016, 09:21 PM)rubicon - Admin z banój mnie,a nie się bawisz w belfra i do kąta mnie wstawiasz żart![]()
![]()
![]()
(02-07-2016, 06:26 PM)bafi Na plus podłączam roztwór z solą . Zaczyna pienić, bomblować.
Wyciągam i wkładam do drugiej zlewki z sama woda demineralizowana 1 litr, zeby oplukac.
Następnie kabelek z plusem przepinam na zlewkę z rodem
(02-07-2016, 06:26 PM)bafi Na plus podłączam roztwór z solą . Zaczyna pienić, bomblować.
Następnie kabelek z plusem przepinam na zlewkę z rodem
tez sie dopisze do ekipy z galvano. Jedno co, to zdarzaja sie tam jakies zadyszki czasowe, ale sa na tyle uprzejmi, ze informuja o tym przed a nie po fakcie. W Wwie najlepiej i najtaniej, jesli nie masz czasu to ul. Orla, drogo ale na ten sam dzien.