palnik little torch - jakie ciśnienie ?
palnik little torch - jakie ciśnienie ?
Witam. Proszę o podanie jakie ciśnienie się ustawia na reduktorze tlenu i reduktorze butli propan-butan, przy użytkowaniu palnika little torch. Czy na butli gazu (turystyczna 5kg) koniecznie musi być reduktor ? Za odpowiedzi dziękuję.
http://www.smithequipment.com/files/pdf/..._Torch.pdf
Wszystko zalezy od tego jakiej dyszy uzywasz.
Regulator cisnienia raczej sie przyda bo inaczej bedzie ciezko ustawic odpowiednia wartosc.
Mam jeszcze pytanie, czy używa ktoś z Was palnika little torch na mieszankę gazów MAPP sprzedawanych np. na Allegro w małych pojemnikach/kartuszach ? Zastanawiam się czy jest taka możliwość i jak wtedy podłączyć jakiś reduktor do butli i palnika. Proszę o podpowiedzi jak to zrobić, jeżeli jest to możliwe.

Jest taki patent ale generalnie uwazam ze to glupota. Po pierwsze cena tlenu lub gazu w takich malych pojemnikach jest bardzo wysoka. Spotkalem sie z opinia, ze ciezko podlaczyc do tego te specjalne regulatory - podczas operacji ucieka duzo gazu. No ale to tylko slyszalem - jak jest naprawde to nie wiem.
https://www.youtube.com/watch?v=qYCGnHlA8tE Na tym filmie widac regulatory jakie uzywa sie przy takich zbiornikach. Napewno mozna je dostac w dobych sklepach zagranicznych 
Co do Mappu to nie uzywam i nie widze w tym sensu. Oczywiscie moze i jest wyzsza temperatura plomienia tylko po co? propan + tlen ma naprawde wysoka temperature i wystarcza w zupelnosci do pracy w srebrze i zlocie oraz do platyny czy palladu.
Takze czy nie lepiej zainwestowac w normalna butle z tlenem technicznym i np 3 lub 5 kg propanu? Fakt trzeba to czasem napelniac, butle troche waza i zajmuja troche miejsca ale naprawde nie jest to problem. Przynajmniej nie ma obawy ze w polowie roboty skonczy sie paliwo.
Odgrzewam temat bo potrzebuję Waszej pomocy. Kupiłem sobie palnik little torch i mam problem z podłączeniem jego końcówki do reduktora gazu przy butli 11kg. Reduktor jest firmy Perun o symbolu W212-6351. Po wykręceniu z reduktora końcówki do węża, jaką zastosować przejściówkę aby reduktor połączyć z końcówką węża palnika ? Nie wiem czy dobrze się doczytałem w instrukcji palnika bo nie znam tak dobrze angielkskiego ale wydaje mi się że złączki przy wężach palnika są wielkości 9/16 cala. Jak to rozwiązać ?
To teraz ja sie popytam , czy ktos z szanownych Panstwa spotkal sie ,lub pracuje z takim ustrojstwem :
[attachment=4885]
5 litrowy koncentrator tlenu , wg sprzedajacego ma to zasilac max dwa little torch-e w tlen bez skokow cisnienia ,max cisnienie to 8.5 psi . Zastanawiam sie czy sprawdzi sie jako alternatywa dla butli z tlenem .
Wg roznych forów ameryckich takie coś się sprawdza. Ale zanim wtopisz kase w sprzęt moze lepszym rozwiazaniem sie wynajem takiego koncentratora? znacznie tansze rozwiazanie, a jak sie okaze ze dziala to wtedy sobie takie cos kupisz.
A czemu butle ci nie pasuja?
(03-03-2016, 06:10 PM)mnap89 Wg roznych forów ameryckich takie coś się sprawdza. Ale zanim wtopisz kase w sprzęt moze lepszym rozwiazaniem sie wynajem takiego koncentratora? znacznie tansze rozwiazanie, a jak sie okaze ze dziala to wtedy sobie takie cos kupisz.
(03-03-2016, 06:10 PM)mnap89 Wg roznych forów ameryckich takie coś się sprawdza. Ale zanim wtopisz kase w sprzęt moze lepszym rozwiazaniem sie wynajem takiego koncentratora? znacznie tansze rozwiazanie, a jak sie okaze ze dziala to wtedy sobie takie cos kupisz.