Jubiler - zawód na wyginięciu ????
Jubiler - zawód na wyginięciu ????
(02-24-2017, 11:14 AM)Ryszard68 Wszystko jest do czasu, nowinki technologiczne rowniez. Pozniej nastapi znudzenie tandetą i powrót do korzeni. Historia kołem się toczy i znowu za X lat w modzie i w dobrym guscie bedzie posiadanie bizuterii ręcznie robionej.
Za to beztalencie, inne światowe beztalencia dały mu worek nagród a Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie - tytuł doktorski.
(02-24-2017, 11:14 AM)Ryszard68 Wszystko jest do czasu, nowinki technologiczne rowniez. Pozniej nastapi znudzenie tandetą i powrót do korzeni. Historia kołem się toczy i znowu za X lat w modzie i w dobrym guscie bedzie posiadanie bizuterii ręcznie robionej.
Za to beztalencie, inne światowe beztalencia dały mu worek nagród a Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie - tytuł doktorski.
(02-25-2017, 10:01 AM)SilverFlo Cactos to jak grochem o sciane,ile to juz razy pisales?nic do nich nie dociera i dobrze,prawo natury slabi musza wyginąć

(02-25-2017, 10:01 AM)SilverFlo Cactos to jak grochem o sciane,ile to juz razy pisales?nic do nich nie dociera i dobrze,prawo natury slabi musza wyginąć

Tłumaczenia nigdy dosyć.
Wyobraziłem sobie taką scenkę. Lata '90 ub. wieku, kiedy jak wiadomo nie było jeszcze graficznych komputerów, Matrixów i tego całego elektronicznego badziewia, które tak niszczy szlachetny zawód "klepaczy wlewka młotkiem".
Do warsztatu Pana Jubilera wchodzi nobliwa klientka w futrze z "nurków".
Czymże mogie Szanownej Pani służyć? - zagaja Pan Jubiler.
Chciałabym obstalować otóż pierścionek przecudnej urody - mówi klientka w "nurkach".
Lepiej trafić Pani nie mogła, albowiem jestem najlepszym jubilerem na wschód od Parzęczewa - oznajmia Pan Jubiler.
To mię cieszy - oznajmia klientka z szerokim uśmiechem. Jednak na wstępie chciałabym wiedzieć jak Pan będzie mój przecudnej urody pierścionek robił, albowiem nowinkami technicznemi się brzydzę i naszam jedynie biżuterię wykonaną tradycyjnymi metodami - dodaje klientka w "nurkach".
Zapraszam zatem na zaplecze, gdzie zapoznam Szanowną Panią z moim warsztatem - mówi Pan Jubiler kłaniając się w pół.
Idą.
Co to za dziwne wałki i dlaczego bez korby jak w innych warsztatach? - pyta klientka.
To jest walcarka z Pruszkowa - elektryczna! - z duma informuje Pan Jubiler.
A ten fikuśny wihajster z kolorowymi gałeczkami i wężykami, to co? - pyta klientka.
To jest nowoczesny, amerykański palnik Little Torch, Szanowna Pani - pręży pierś Pan Jubiler.
Dość! - wykrzykuje klientka w "nurkach. Pan jesteś oszust i robisz Pan badziewną biżuterię, za nic mając tysiące lat jubilerskiej tradycji. Pierścionek powinien być kuty i lutowany dmuchawką, ty badziewna zakało jubilerstwa! - krzyczy klientka i wychodzi z rozwianym futrem, trzaskając przy tym drzwiami, aż badziewne pierścionki z wystawy pospadały jak kasztany jesienią.
Chór płaczek greckich - Wrócą jeszcze czasy, gdy ludziom zbrzydnie ta nowoczesność i biżuteria klepana młotkiem, lutowana dmuchawką i ryta ręcznym sztychlem, znowu stanie się modna. (powtórzone 3x)
Kurtyna. 
Za Wikipedią cyt. "Złotnictwo – rzemiosło artystyczne zajmujące się wytwarzaniem wyrobów ze złota, platyny, srebra, stopów, metali szlachetnych, kamieni szlachetnych oraz innych drogocennych materiałów. Termin jubilerstwo, dotyczący głównie czasów nowszych, obejmuje przede wszystkim wyrób klejnotów i ozdób ze złota, srebra i kamieni szlachetnych."
Moim skromnym zdaniem, zawód Jubiler będzie istniał zawsze, jeśli spełni jeden warunek - pozostanie rzemiosłem artystycznym. Wyroby masowe tzw. jubilerskie nie spełniają tego warunku gdyż jak sama nazwa wskazuje są - m a s o w e!
Prawdziwy jubiler jest artystą w swoim fachu i jak każdy dobry artysta nie znajdzie odbiorców w masie tylko wśród indywidualnych nabywców, koneserów sztuki. Chopard, Cartier, Bvlgari, Piaget, Tiffany & Co, Graff, Van Cleef & Arpels, Buccellati, Harry Winston, Mikimoto, każdy z nich prezentuje własny, niepowtarzalny styl. I oni będą istnieć zawsze.
Znajdź swój styl, rozwijaj się, nie unikaj nowych technologii, bądź krytyczny ale i otwarty na nowe trendy w sztuce. Przyglądam się waszym wyrobom, niektóre są rewelacyjne i pokazują indywidualność jego twórcy. Tak trzymać panie i panowie. Więcej nie znaczy lepiej.
(02-25-2017, 11:03 AM)OldBastard Chopard, Cartier, Bvlgari, Piaget, Tiffany & Co, Graff, Van Cleef & Arpels, Buccellati, Harry Winston, Mikimoto, każdy z nich prezentuje własny, niepowtarzalny styl. I oni będą istnieć zawsze.
Nawet zdjęcia w katalogach są renderingami generowanymi przez wypasione karty graficzne. Każda duża firma jubilerska ma kilka a nawet kilkadziesiąt drukarek 3d i zatrudnia tabun grafików.
(02-25-2017, 11:03 AM)OldBastard Chopard, Cartier, Bvlgari, Piaget, Tiffany & Co, Graff, Van Cleef & Arpels, Buccellati, Harry Winston, Mikimoto, każdy z nich prezentuje własny, niepowtarzalny styl. I oni będą istnieć zawsze.
Nawet zdjęcia w katalogach są renderingami generowanymi przez wypasione karty graficzne. Każda duża firma jubilerska ma kilka a nawet kilkadziesiąt drukarek 3d i zatrudnia tabun grafików.
cSilverFlo /jak grochem o sciane,ile to juz razy pisales?nic do nich nie dociera i dobrze,prawo natury slabi musza wyginąć/
Do nich nie dociera? Czyżby to mnie przepisałeś to grona tych słabych ignorantów - pochopnie zupełnie, korzystam z rhinoceros na swój sposób i raczej nie należę słabych co prawda do starszych owszem co daje mi możność stwierdzenia spotykałem nie raz mocnych jubilerów, aga mocnych... w gębie.
kawałek rino
Tak to wygląda koledzy Artyści.
Jeszcze wytłumaczę, dlaczego komputer ratuje życie w fazie projektowania.
Otóż jeżeli celem jest wykonanie jednej sztuki pierścionka, to nawet nie warto siadać do komputera, bo cały proces - projektowanie, drukowanie, obrobienie wydruku, odlewanie, obrobienie odlewu, zakucie kamieni, pochłonie 3x więcej czasu, niż wykonanie ręczne.
Natomiast jeżeli potrzebny jest komplet - sytuacja się zmienia.
W skład kompletu produkcyjnego wchodzi:
2 pierścionki - duży kamień i dekor i mały + po 3 rozmiary z każdego
3 bransoletki - duża i mała segmentowe + pałąkowa lub na łańcuszkach
kolia
broszka
kolczyki dyndające - lewy i prawy
kolczyki sztyfty - lewy i prawy
wisiorek z zaw. ruchomą i sztywną
Wszystko stanowiące komplet, czyli z powtarzalnym wzorem formy i zdobień.
Kto i w jakim czasie zrobi to ręcznie a co najważniejsze z jakim skutkiem?
A zleceniodawca chciałby na wczoraj i tanio.
Tak to wygląda koledzy Artyści.