Papierośnica z emaliowanym herbem
Papierośnica z emaliowanym herbem
800 teoretycznie powinna być twardsza i myślałem aby zminimalizować odkształcenia. Rzeczywistość okazała się inna. Minimalnie wciągnęło powierzchnię. Gdybym robił jeszcze raz prawdopodobnie wziąłbym 930. Poza tym stare papierośnice były robione przeważnie z 800, a ja chciałem oddać takiego ducha poprzedniej epoki
Dziś wrzucę kolejne odcinki, w wolnej chwili oczywiście. Cieszę się, że temat się podoba
(09-01-2017, 08:47 AM)silverpaul 800 teoretycznie powinna być twardsza i myślałem aby zminimalizować odkształcenia. Rzeczywistość okazała się inna. Minimalnie wciągnęło powierzchnię. Gdybym robił jeszcze raz prawdopodobnie wziąłbym 930. Poza tym stare papierośnice były robione przeważnie z 800, a ja chciałem oddać takiego ducha poprzedniej epokiTo chyba dobrze. Stare papierośnice były zawsze lekko wypukłe.
A tak poważnie, to było robione specjalnie żeby ich nie zagnieść. Z okresu secesji 
(09-01-2017, 08:47 AM)silverpaul 800 teoretycznie powinna być twardsza i myślałem aby zminimalizować odkształcenia. Rzeczywistość okazała się inna. Minimalnie wciągnęło powierzchnię. Gdybym robił jeszcze raz prawdopodobnie wziąłbym 930. Poza tym stare papierośnice były robione przeważnie z 800, a ja chciałem oddać takiego ducha poprzedniej epokiTo chyba dobrze. Stare papierośnice były zawsze lekko wypukłe.
A tak poważnie, to było robione specjalnie żeby ich nie zagnieść. Z okresu secesji 
Siemka.
Oj dawno nie widziałem tu żadnego tutka 
W dalszym ciągu pracuję nad ramą. Ma ona kształt prostokąta z półrurek. Teraz wycinam z każdej połowę od wewnętrznej strony. Powstaje rama z ćwiartek rurek. Te ramy (są dwie) nalutuję na płaskie ramki, które przygotowałem na początku.
Kolej na zawias. Rurka (szarnier) musi mieć niewielką średnicę. Mała uwaga dla mniej wprawnych. Lutując mały element do dużego trzeba mocno nagrzać ten duży. A teraz pytanie: jak przylutować kilka rurek tak, aby były w jednej linii?
Otóż, lutujemy jedną długą rurkę. Ale przedtem dzielimy ją, u mnie na osiem części. Wycinamy co drugą część, ale tylko do połowy rurki. Jeśli teraz przylutujemy te całe części do korpusu i potem odetniemy te połówki, zostaną przy korpusie cztery rurki w jednej !unii. Identycznie postępujemy z drugim korpusem, tylko oczywiście lutujemy z przesunięciem.
Dobra robota.
Znam też drugi sposób. Można już pociętą rurkę nanizać na grafit z ołówka ( rurka musi mieć odpowiednią średnicę ) i lutować.
Połączenie jest bardzo precyzyjne bez przesunięć.
Czekam na ciąg dalszy.
Dobra robota.
Drogi SilverPaulusie co do twojego warsztatu mistrzowskiego nie mam absolutnie żadnych wątpliwości czego daje dowody polecając Cię wśród znajomych w Wa-wie
Ale jako stary lulkopalacz mam pytanie czysto praktyczne dlaczego zawias jest na krótkim boku tej papierośnicy patrząc na uchwyty dla gumek trzymających cygarety odnoszę wrażenie że może praktyczniejsze w użyciu było umieszczenie go wzdłuż papierosa ?
Zastosowanie zrobionego przez Ciebie rozwiązania moim zdaniem bardziej pasuje do puderniczki , tak tylko dywaguje .
Z niecierpliwością czekam na obraz końcowy , a najbardziej mnie frapuje jaki zastosujesz zamek .
Z wyrazami uznania
Pozdrawiam Kolorowo
(09-02-2017, 09:55 PM)kolorowy Drogi SilverPaulusie co do twojego warsztatu mistrzowskiego nie mam absolutnie żadnych wątpliwości czego daje dowody polecając Cię wśród znajomych w Wa-wie
Ale jako stary lulkopalacz mam pytanie czysto praktyczne dlaczego zawias jest na krótkim boku tej papierośnicy patrząc na uchwyty dla gumek trzymających cygarety odnoszę wrażenie że może praktyczniejsze w użyciu było umieszczenie go wzdłuż papierosa ?
Zastosowanie zrobionego przez Ciebie rozwiązania moim zdaniem bardziej pasuje do puderniczki , tak tylko dywaguje .
Z niecierpliwością czekam na obraz końcowy , a najbardziej mnie frapuje jaki zastosujesz zamek .
Z wyrazami uznania
Pozdrawiam Kolorowo
(09-02-2017, 09:55 PM)kolorowy Drogi SilverPaulusie co do twojego warsztatu mistrzowskiego nie mam absolutnie żadnych wątpliwości czego daje dowody polecając Cię wśród znajomych w Wa-wie
Z wyrazami uznania
Pozdrawiam Kolorowo