kilka nowych pomysłów
kilka nowych pomysłów
Rożne gatunki szkliw wymagają rożnych temperatur. Są dostepne szkliwa na 900-1050. Można więc spróbować w Prometheusie na jakies 950 stopni. Niestety wybór kolorów jest dość mały a ceny (jak na ceramikę) wysokie. Kiedyś były dostępne fajne niskotopliwe szkliwa ołowiowe. O porcelanie do 1000 stopni można zapomnieć
Nie jestem pewien czy to odpowiedni temat do tej rozmowy TU ale miejmy nadzieje że Krzysiek się nie obrazi i nie doniesie na nas do admina
Niestety kolczasty i reszta ale najładniejsze szkliwa wymagają tyle co emalia cierpliwości i wysokich temperatur około 1200 dodatkowa dla efektów można dodawać co komu się podoba np. jeśli do czerwonego ołowiowego dodasz pocięty drycik miedziany [ wypalisz wyjdą fajne zielone lub brunatne zacieki i pajączki , ale polecam zakup pieca do ceramiki zabawa świetna tylko nie te ala ceramiki typu artceramik czy coś bo to jest pomieszanie kurwy w duchówce z księdzem w ulewe . Ja ostatnio nie ceramikuje ale witrażuje i już mam dć smrodu cyny

(06-11-2017, 08:37 AM)kriss Dzięki Cactoos.Używam tego pieca do wypalania emalii. Zwykłe szkło też w nim stopisz. Glina potrzebuje
trochę wyższej temperatury, ale powinien dać radę. Kol. Leszka niema, ale ostatnio bawiłem się też emalią
i wyszły mi 'Polskie drogi"
, , ,
(06-11-2017, 08:37 AM)kriss Dzięki Cactoos.Używam tego pieca do wypalania emalii. Zwykłe szkło też w nim stopisz. Glina potrzebuje
trochę wyższej temperatury, ale powinien dać radę. Kol. Leszka niema, ale ostatnio bawiłem się też emalią
i wyszły mi 'Polskie drogi"
, , ,

@BoBig nie mam toturiala, bo to był eksperyment i sam nie wiedziałem co z tego wyjdzie. Kopułka jest robiona
osobno z feinu i pokrywana emalią. Później zrobiłem całą resztę z 0,925. Najgorzej było z emalią, bo przy tym
kształcie wszystko spływało i musiałem poprawiać wielokrotnie. Ponoć człowiek uczy się na błędach 
Jak dokładnie obejrzysz w necie różne prace w emalii, to większość robiona jest w ten sam sposób. Czyli emalia
osobno i później oprawiana w gotowy produkt. Coś jak oprawa kamienia w gotowy przedmiot. 
(06-13-2017, 07:39 PM)kolorowy Ja ostatnio nie ceramikuje ale witrażuje i już mam dć smrodu cynyWitaj!![]()

Pozdrawiam Karolina
(06-11-2017, 12:36 AM)cactoos Tak sobie myślę, czy porcelanę można wypalać w piecu Prometheus?
- jak Ci zalega to kupię ten piec :-)\(06-11-2017, 08:37 AM)kriss Glina potrzebuje
trochę wyższej temperatury, ale powinien dać radę.
, , ,
(06-11-2017, 09:41 AM)kolorowy Niestety Prometeus nie nadaje się ani do gliny ani porcelany
Nie ma funkcji pozwalającej na powolne nagrzewanie i stygnięcie komory proces wypału trwa około 24 godzin można próbować na szybko ale gwarantuje że wyjmiesz mikro puzle zamiast skorupy
(06-12-2017, 10:34 PM)cactoos Martwi mnie tylko zakres temperatury, bo max to 1000 st. Nie znam się na ceramice ale słyszałem, że szkliwo potrzebuje
nawet 1200 st.
(06-19-2017, 06:31 PM)kriss Najgorzej było z emalią, bo przy tym
kształcie wszystko spływało i musiałem poprawiać wielokrotnie. Ponoć człowiek uczy się na błędach
(06-11-2017, 12:36 AM)cactoos Tak sobie myślę, czy porcelanę można wypalać w piecu Prometheus?
- jak Ci zalega to kupię ten piec :-)\(06-11-2017, 08:37 AM)kriss Glina potrzebuje
trochę wyższej temperatury, ale powinien dać radę.
, , ,
(06-11-2017, 09:41 AM)kolorowy Niestety Prometeus nie nadaje się ani do gliny ani porcelany
Nie ma funkcji pozwalającej na powolne nagrzewanie i stygnięcie komory proces wypału trwa około 24 godzin można próbować na szybko ale gwarantuje że wyjmiesz mikro puzle zamiast skorupy
(06-12-2017, 10:34 PM)cactoos Martwi mnie tylko zakres temperatury, bo max to 1000 st. Nie znam się na ceramice ale słyszałem, że szkliwo potrzebuje
nawet 1200 st.
(06-19-2017, 06:31 PM)kriss Najgorzej było z emalią, bo przy tym
Dział ostatnio trochę zaniedbany. Obiecałem Wojtkowi nowe twarzyczki, czyli ciąg dalszy reminiscencji po konkursowych.
Tym razem srebro repusowane i dwie twarzyczki od piękniejszej połowy Państwa Kolorowych. Wisior nazwałem "szepty"
@Leszek wisior jest z 0,925. Wszystkie elementy, łącznie z oprawami. Waży 28 gramów.