Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM JUBILERSTWO Emalierstwo
Strony (29): Wstecz 1 22 23 24 25 26 29 Dalej  
GRAWERka
Platynowy
477
10-26-2017, 06:30 PM
Zrobiłem dzisiaj kaboszon do oprawienia. Ma ok 1,2 mm grubości. Kriss czy taka grubość wystarczy do oprawy czy nałożyć jeszcze grubszą kontr=emalie ?
Załączone pliki
Miniatury

Pozdrawiam.
GRAWERka
10-26-2017, 06:30 PM #231

Zrobiłem dzisiaj kaboszon do oprawienia. Ma ok 1,2 mm grubości. Kriss czy taka grubość wystarczy do oprawy czy nałożyć jeszcze grubszą kontr=emalie ?

Załączone pliki
Miniatury

Pozdrawiam.

kriss
Diamentowy
2,209
10-26-2017, 07:22 PM
@Leszek grubość samej emalii niema nic wspólnego z oprawą. Możesz zrobić oprawę do tradycyjnej żyletki,
która ma chyba 0,15 mm grubości. To kwestia wytrzymałości. Jak dasz spód pod całość emalii, jak pisałeś 0,5 mm
to w zupełności wystarczy. I tak będziesz musiał dać podkładkę pod emalię, żeby ją delikatnie podnieść. Jeżeli
tego nie zrobisz, to kasta będzie bardo niska ( ok. 1, 7- 2,0 mm ) i będziesz miał problem z oprawą. Na twardych
kamieniach, możesz nawet młotkiem zakuwać. Emalia nielubi naprężeń. Musi być zakuwana bardzo delikatnie.
Na Twoim miejscu spróbował bym się zmierzyć, na początek z oprawą okrągłej tarczy. Wszystkie kanciaste oprawy
są trudniejsze. Zawsze zaczyna się oprawiać od najbardziej ostrych łuków, a kończy na tych najłagodniejszych.
Inaczej zostanie Ci materiał z którym nie wiesz co zrobić. Wiele tak umordowanych opraw można zobaczyć w sieci.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-26-2017, 07:32 PM przez kriss.

Świat jest pełen nieograniczonej wiedzy. Naszym zadaniem jest jej zdobywanie i dzielenie się z innymi  http://www.krissart.pl/
kriss
10-26-2017, 07:22 PM #232

@Leszek grubość samej emalii niema nic wspólnego z oprawą. Możesz zrobić oprawę do tradycyjnej żyletki,
która ma chyba 0,15 mm grubości. To kwestia wytrzymałości. Jak dasz spód pod całość emalii, jak pisałeś 0,5 mm
to w zupełności wystarczy. I tak będziesz musiał dać podkładkę pod emalię, żeby ją delikatnie podnieść. Jeżeli
tego nie zrobisz, to kasta będzie bardo niska ( ok. 1, 7- 2,0 mm ) i będziesz miał problem z oprawą. Na twardych
kamieniach, możesz nawet młotkiem zakuwać. Emalia nielubi naprężeń. Musi być zakuwana bardzo delikatnie.
Na Twoim miejscu spróbował bym się zmierzyć, na początek z oprawą okrągłej tarczy. Wszystkie kanciaste oprawy
są trudniejsze. Zawsze zaczyna się oprawiać od najbardziej ostrych łuków, a kończy na tych najłagodniejszych.
Inaczej zostanie Ci materiał z którym nie wiesz co zrobić. Wiele tak umordowanych opraw można zobaczyć w sieci.

Świat jest pełen nieograniczonej wiedzy. Naszym zadaniem jest jej zdobywanie i dzielenie się z innymi  http://www.krissart.pl/

GRAWERka
Platynowy
477
10-26-2017, 10:34 PM
(10-26-2017, 07:22 PM)kriss I tak będziesz musiał dać podkładkę pod emalię, żeby ją delikatnie podnieść. Jeżeli
tego nie zrobisz, to kasta będzie bardo niska ( ok. 1, 7- 2,0 mm ) i będziesz miał problem z oprawą.

Dziękuję za cenne uwagi.
Według Ciebie jaką wysokość powinna mieć casta ?
Z czego zrobić podkładkę ?
Jutro zrobię tarczę .

Jeszcze raz dziękuję :-)

Pozdrawiam.
GRAWERka
10-26-2017, 10:34 PM #233

(10-26-2017, 07:22 PM)kriss I tak będziesz musiał dać podkładkę pod emalię, żeby ją delikatnie podnieść. Jeżeli
tego nie zrobisz, to kasta będzie bardo niska ( ok. 1, 7- 2,0 mm ) i będziesz miał problem z oprawą.

Dziękuję za cenne uwagi.
Według Ciebie jaką wysokość powinna mieć casta ?
Z czego zrobić podkładkę ?
Jutro zrobię tarczę .

Jeszcze raz dziękuję :-)

Pozdrawiam.

kriss
Diamentowy
2,209
10-27-2017, 07:08 AM
@Leszek, wysokość należy dostosować do wielkości wyrobu. Przy małych kamykach może być nawet 1 mm.
W twoim wypadku jakieś 4 mm. Podkładkę robisz z tego samego materiału co cały wyrób. Może to być kawałek
drutu, pasek blachy jak na kastę, tylko niższy. Kasta powinna delikatnie wystawać ponad oprawiany kamień/przedmiot.
Na tyle żeby go oprawić/zakuć, ale żeby go nie przykrywała. U Ciebie to 0,7- 1,0 mm. Wszystko to sprawdzi się
przy starannym spasowaniu elementów. Jak będą luzy, wszystkie wymiary muszą być większe.

kriss
10-27-2017, 07:08 AM #234

@Leszek, wysokość należy dostosować do wielkości wyrobu. Przy małych kamykach może być nawet 1 mm.
W twoim wypadku jakieś 4 mm. Podkładkę robisz z tego samego materiału co cały wyrób. Może to być kawałek
drutu, pasek blachy jak na kastę, tylko niższy. Kasta powinna delikatnie wystawać ponad oprawiany kamień/przedmiot.
Na tyle żeby go oprawić/zakuć, ale żeby go nie przykrywała. U Ciebie to 0,7- 1,0 mm. Wszystko to sprawdzi się
przy starannym spasowaniu elementów. Jak będą luzy, wszystkie wymiary muszą być większe.

GRAWERka
Platynowy
477
10-27-2017, 03:16 PM
Kurcze jak czytam to wydaje się to skomplikowane :-( Coś mi się zdaje że może zacząć to wszystko na miedzi by jakoś ogarnąć temat a potem dopiero droższe srebro używać.
Dzisiaj przewieszka czaszka, polerowanie wczorajszej pracy i okrągły do oprawiania jak pisałeś. Kleję jeszcze tarczę ale to dopiero wieczorem albo jutro.

Dziękuję za pomoc :-)
Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-27-2017, 03:17 PM przez GRAWERka.
Załączone pliki
Miniatury

Pozdrawiam.
GRAWERka
10-27-2017, 03:16 PM #235

Kurcze jak czytam to wydaje się to skomplikowane :-( Coś mi się zdaje że może zacząć to wszystko na miedzi by jakoś ogarnąć temat a potem dopiero droższe srebro używać.
Dzisiaj przewieszka czaszka, polerowanie wczorajszej pracy i okrągły do oprawiania jak pisałeś. Kleję jeszcze tarczę ale to dopiero wieczorem albo jutro.

Dziękuję za pomoc :-)

Załączone pliki
Miniatury

Pozdrawiam.

GRAWERka
Platynowy
477
10-28-2017, 08:12 PM
Wczoraj skończyłem druty i rano wypaliłem podkład.
Ponieważ ta tarcza idzie na medalion to zrobiłem granulację.
Nie mam coś przekonania do kolorów ale już za póżno na zmianę.
To już trzeci i napewno ostatni misiu.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-28-2017, 08:15 PM przez GRAWERka.
Załączone pliki
Miniatury

Pozdrawiam.
GRAWERka
10-28-2017, 08:12 PM #236

Wczoraj skończyłem druty i rano wypaliłem podkład.
Ponieważ ta tarcza idzie na medalion to zrobiłem granulację.
Nie mam coś przekonania do kolorów ale już za póżno na zmianę.
To już trzeci i napewno ostatni misiu.

Załączone pliki
Miniatury

Pozdrawiam.

GRAWERka
Platynowy
477
10-30-2017, 05:27 PM
:-) prawie skończony
Załączone pliki
Miniatury

Pozdrawiam.
GRAWERka
10-30-2017, 05:27 PM #237

:-) prawie skończony

Załączone pliki
Miniatury

Pozdrawiam.

GRAWERka
Platynowy
477
11-13-2017, 05:07 PM
Pantery
Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-13-2017, 05:08 PM przez GRAWERka.
Załączone pliki
Miniatury

Pozdrawiam.
GRAWERka
11-13-2017, 05:07 PM #238

Pantery

Załączone pliki
Miniatury

Pozdrawiam.

kriss
Diamentowy
2,209
11-15-2017, 10:04 AM
Nieźle Ci idzie, ja jeszcze nie zdążyłem odpalić pieca Ząbki

kriss
11-15-2017, 10:04 AM #239

Nieźle Ci idzie, ja jeszcze nie zdążyłem odpalić pieca Ząbki

Gziutek
Złoty
178
11-15-2017, 11:56 PM
-----
Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-28-2018, 11:49 PM przez Gziutek.
Gziutek
11-15-2017, 11:56 PM #240

-----

Strony (29): Wstecz 1 22 23 24 25 26 29 Dalej  
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 3 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 3 gości