Malowanie złota przed rodowaniem
Malowanie złota przed rodowaniem
witam,
Być może temat jest prosty ale nie znalazłem nic w necie na interesujący mnie temat.
Chcę rodować koronę w złotym pierścionku ale obrączka aby została z żółtego złota.
Moje pytanie czym pomalować obrączkę pierścionka aby nie została porodowana.
Nie mam na myśli rodinetki z pisakiem tylko kąpiel zanurzeniowa.
Będę wdzięczny za podpowiedzi
Wystarczy zwykły lakier do paznokci i aceton do rozpuszczenia po rodowaniu.
Jedynie bursztynowi może zaszkodzić, bo jest żywicą.
Dywagując czysto teoretycznie (nie mogę teraz sprawdzić , jestem poza warsztatem)
Aceton nie powinien mieć wpływu na bursztyn
bursztyn jest żywicą naturalną i jedynie alkohole w wysokim stężeniu go rozpuszczają może oczywiście lekko zmatowić połysk ale to raczej wina zmycia powłoki polerskiej .
(01-01-2018, 02:27 PM)gussig77(12-23-2017, 10:14 AM)kriss Wystarczy zwykły lakier do paznokci i aceton do rozpuszczenia po rodowaniu.
Witam,
Czy aceton nie zaszkodzi kamieniom np bursztynowi i reszcie?
(01-01-2018, 02:27 PM)gussig77(12-23-2017, 10:14 AM)kriss Wystarczy zwykły lakier do paznokci i aceton do rozpuszczenia po rodowaniu.
Witam,
Czy aceton nie zaszkodzi kamieniom np bursztynowi i reszcie?

Przy tak krótkim kontakcie acetonu z bursztynem, tez myślę, że powierzchnia tylko zmatowieje.
Cytat z encyklopedii 
"Aceton jest powszechnie stosowanym rozpuszczalnikiem organicznym o dużej polarności. Rozpuszcza większość miękkich tworzyw sztucznych, lakiery, tłuszcze, oleje"
Perły i muszle to domena kwasu octowego i solnego. Mowa o chemii mniej agresywnej.
Przy eksperymentach z rozpuszczalnikami lepiej jest przeprowadzić próby