Usługi Jubilerskie
Usługi Jubilerskie
Cenny są regulowane w zależności od czasu poświęconego na daną naprawę no i w przypadku złotka w zależności od tego ile mi lutu złotego poszło
(bo ostatnio to baaardzo drogi). Pozdrawiam
Witam, z racji tego że prowadzę usługi jubilerskie (przerób, naprawa, czyszczenie) biżuterii złotej i srebrnej postanowiłem założyć wątek w temacie szeroko rozumianych usług. Moglibyśmy wspólnie wymienić się informacjami jakie macie patenty, triki, ile pobieracie za daną usługę pieniążków? Co najczęściej naprawiacie w swoich pracowniach? Może mieliście też niezadowolonych klientów?
Ja np za lutowanie srebra (obrączki, pierścionki, kolczyki, łańcuszki) wraz z wyczyszczeniem i polerką w granicach 10zł. Za złotko przeważnie kasuje razy dwa. Dodam, że tu gdzie działam jestem najtańszy
Cenny są regulowane w zależności od czasu poświęconego na daną naprawę no i w przypadku złotka w zależności od tego ile mi lutu złotego poszło
(bo ostatnio to baaardzo drogi). Pozdrawiam
Każdy jubiler inaczej też ceni swoje usługi,ale moglibyśmy zrobić coś na zasadzie ogólnego cennika,co o tym myślicie? Wtedy każdy wiedziałby w jakich granicach oscyluje cena za daną usługę.
Myślę ze to dobry pomysł,chociaż nie wiem czy udałoby się stworzyć coś takiego jak uniwersalny cennik. Jak słusznie zauważyłeś,każdy jubiler inaczej ceni swoje usługi,więc to trudna sprawa.
Trudno tak jednoznacznie zrobić cennik . Jak lutujesz np bigla do kolczyka to inna cena a jak musisz z czegoś wyjmować kamień to inna ja ostatnio musiałam wyjmować trzy bursztynki i sie napracowałam bo i później znów zakuć trzeba , więc cennika to nie da się ustalić. A teraz dostałam do naprawy bransoletkę nie dosyć że trzeba lutować to i jest jeszcze pogieta i popękana , muszę wrzucić tu zdjęcia i zapytać fachowców jak zrobić i już widzę ,że słono policzę jeśli to w ogóle będę robić i nie oddam.
(07-09-2012, 10:44 PM)magda Trudno tak jednoznacznie zrobić cennik . Jak lutujesz np bigla do kolczyka to inna cena a jak musisz z czegoś wyjmować kamień to inna ja ostatnio musiałam wyjmować trzy bursztynki i sie napracowałam bo i później znów zakuć trzeba , więc cennika to nie da się ustalić. A teraz dostałam do naprawy bransoletkę nie dosyć że trzeba lutować to i jest jeszcze pogieta i popękana , muszę wrzucić tu zdjęcia i zapytać fachowców jak zrobić i już widzę ,że słono policzę jeśli to w ogóle będę robić i nie oddam.Na cenę usługi w dużej mierze będzie miał wpływ czas jej wykonania, a przecież umiejętności są różne
. No i oczywiście konkurencja w regionie. Np. ceny w Warszawie lub Krakowie, a w Lublinie różnią się znacznie...
(07-09-2012, 10:44 PM)magda Trudno tak jednoznacznie zrobić cennik . Jak lutujesz np bigla do kolczyka to inna cena a jak musisz z czegoś wyjmować kamień to inna ja ostatnio musiałam wyjmować trzy bursztynki i sie napracowałam bo i później znów zakuć trzeba , więc cennika to nie da się ustalić. A teraz dostałam do naprawy bransoletkę nie dosyć że trzeba lutować to i jest jeszcze pogieta i popękana , muszę wrzucić tu zdjęcia i zapytać fachowców jak zrobić i już widzę ,że słono policzę jeśli to w ogóle będę robić i nie oddam.Na cenę usługi w dużej mierze będzie miał wpływ czas jej wykonania, a przecież umiejętności są różne
. No i oczywiście konkurencja w regionie. Np. ceny w Warszawie lub Krakowie, a w Lublinie różnią się znacznie...
Osoby wyrzej mają rację. Nie da sie ustalić jednego cennika. Często ludzie przychodzą i dokładnie sie wypytuja ile bedzie kosztowac taka usługa i pokazuja ta rzecz.
...ja wzialem od niego wtedy 7zl
moj cennik:
lutowanie lancuszka - srebro - 5zl - 7zl
lutowanie lancuszka - zloto - 10zl - 15zl
lutowanie obraczki - srebro - 10zl
lutowanie obraczki - zloto - 15zl
pomniejszenie/powiekszenie obraczki - srebro - 5-10zl (w zaleznosci ile rozmiarow)
pomniejszenie/powiekszenie obraczki - zloto - 10-15zl (w zaleznosci ile rozmiarow)
dolutowanie sztyftu lub bigla - srebro - 10zl z moim materialem
dolutowanie sztyfru lub bigla - zloto - 15zl + material
oprawa kamienia w srebrze lub zlocie, w zaleznosci od stopniu trudnosci, srednio od 5zl do 15zl
Czyszczenie, polerowanie, renowacja...w zaleznosci co to jest, z czego to jest i jaki ma byc efekt, srednio od 5zl do 20zl.
Z takich prostych naprawek to chyba wszystko.
Do niektorych cen trzeba doliczyc np. cene zapiecia itp.
Inne uslugi ustalam z klientem indywidualnie.
Jak ktos sie targuje to zawsze staram sie dogadac i opuszczam np z 10zl na 8zl.
Dodoam, ze nie jestem najtanszy...jest gosc co bierze np za polutowanie srebrnego lancuszka 3zl...ale tez nie jestem najdrozszy...sa tacy, ktorzy za wyczyszczenie pierscionka zlotego zaspiewali mojemu klientowi 42zl
...ja wzialem od niego wtedy 7zl
ceny iscie konkurencyjneUśmiech szokujące wręcz ....
(06-23-2013, 09:57 PM)bafi Jak ktos sie targuje to zawsze staram sie dogadac i opuszczam np z 10zl na 8zl.