Sztabka złota jako wisiorek
Sztabka złota jako wisiorek
Witam wać panów , chciałem sie dowiedzieć czy da sie zrobić wisiorek ze sztabki złota 10 gram . Mam taką wyprodukowaną przez mennice polską i nęci mnie żeby w górnej części zrobić otwór w kształcie elipsy by móc puźniej zamontować przejścówke przez którą można by było nawlec żemyk
Oczywiście , nie chce słyszeć ględzenia że czyste złoto jest za miętkie że mi sie porysuje itd.. Bo miałem srebrną monete pruby 99% i dość długo mi wytrzymała w dobrym stanie . Na wikipedi pisze że gold ma 2,5 stopni twardości w skali mosa czyli tyle samo co srebro , chociaż w żeczywistości jest nieco miększe .
(02-04-2018, 02:07 AM)24karaty Oczywiście , nie chce słyszeć ględzenia że czyste złoto jest za miętkie że mi sie porysuje itd.. Bo miałem srebrną monete pruby 99% i dość długo mi wytrzymała w dobrym stanie . Na wikipedi pisze że gold ma 2,5 stopni twardości w skali mosa czyli tyle samo co srebro , chociaż w żeczywistości jest nieco miększe .
(02-04-2018, 02:07 AM)24karaty Oczywiście , nie chce słyszeć ględzenia że czyste złoto jest za miętkie że mi sie porysuje itd.. Bo miałem srebrną monete pruby 99% i dość długo mi wytrzymała w dobrym stanie . Na wikipedi pisze że gold ma 2,5 stopni twardości w skali mosa czyli tyle samo co srebro , chociaż w żeczywistości jest nieco miększe .