Filigran
Filigran
@Leszek przesyłam jeszcze jedno zdjęcie
(08-21-2015, 07:20 PM)kriss @Leszek przesyłam jeszcze jedno zdjęcie![]()
Technika filigranu polega na układaniu koronkowych wzorów zamkniętych w szkieletach które stanowią rodzaj rusztowania. Sam drut z którego zwija się wzory to
jak wcześniej pisałem cienki 0,25 mm drut gęsto podwójnie skręcony i zwalcowany na płask na grubość 0,2 mm lub wersja polska, czyli drut 0,5 mm walcowany na
płask 0,2 mm i moletowany. Ty układasz ozdobne elementy z kręconego drutu !!!![]()
![]()
, tak właśnie chcę kręcić a emalia przy okazji
(08-21-2015, 07:20 PM)kriss @Leszek przesyłam jeszcze jedno zdjęcie![]()
Technika filigranu polega na układaniu koronkowych wzorów zamkniętych w szkieletach które stanowią rodzaj rusztowania. Sam drut z którego zwija się wzory to
jak wcześniej pisałem cienki 0,25 mm drut gęsto podwójnie skręcony i zwalcowany na płask na grubość 0,2 mm lub wersja polska, czyli drut 0,5 mm walcowany na
płask 0,2 mm i moletowany. Ty układasz ozdobne elementy z kręconego drutu !!!![]()
![]()
, tak właśnie chcę kręcić a emalia przy okazji
Witam. Chciała bym zrobić filigran z czystego srebra składany i lutowany tak jak na tym filmie:
https://www.youtube.com/watch?v=FcVhkq4nxo4
Czy ten filigran jest lutowany na dwa razy? Najpierw lutowanie ramy (lut twardy?), a potem wlutowuje się ułożony wewnątrz ażur (lutem średnim?)
Jaki skład ma mieć lut ?
Mam książkę A. Florowa "Artystyczna obróbka metali" gdzie autor pisze, że "typowe luty jubilerskie zawierające cynk nie nadają się do lutowania filigranu, gdyż w przypadku popełnienia jakiegokolwiek błędu i konieczności powtórnego lutowania cynk rozpuszcza drobne elementy wzoru, a na grubszych drutach powstają głębokie, trudne do naprawienia wżery."
Przepis na lut z ww. książki to: 1 część wagowa czystej miedzi na 4 części wagowe srebra próby 875. To jest lut dla filigranu z czystego srebra bez emalii. Filigran montuje się na kartce papieru, klejem nitrocelulozowym i lutuje całości projektu lutem jw. opisanym jako twardy. Samo lutowanie "należy prowadzić szerokim, łagodnym, kopcącym, redukującym płomieniem naftowym. Temperatura spalania kopcia jest prawie równa temperaturze topnienia lutu (800-850 *C)".
Czy ten przepis się sprawdzi? Technika opisana w książce jest inna niż ta na filmie...
Książkę dobrze mieć, ale doświadczenie własne to coś innego. Na filmie masz cały proces. Od przygotowania filigranu,
przez składanie i robienie lutu. Każdy lut do srebra nadaje się do filigranu. Szkielet jest z 0,925 a sam filigran z 0,999.
Musisz kawałek lutu, jak na filmie pilnikiem spiłować na drobny proszek i po pomieszaniu z lutówką taką pastę nanieść
na cały przedmiot, lub przedmiot pokryty lutówką delikatnie posypać proszkiem ze spiłowanego lutu. Książki odstaw w
kąt i sam spróbuj, a się przekonasz o co biega.
(04-21-2018, 07:22 AM)kriss Musisz kawałek lutu, jak na filmie pilnikiem spiłować na drobny proszek i po pomieszaniu z lutówką taką pastę nanieść
na cały przedmiot, lub przedmiot pokryty lutówką delikatnie posypać proszkiem ze spiłowanego lutu.
.
(04-21-2018, 07:22 AM)kriss Musisz kawałek lutu, jak na filmie pilnikiem spiłować na drobny proszek i po pomieszaniu z lutówką taką pastę nanieść
na cały przedmiot, lub przedmiot pokryty lutówką delikatnie posypać proszkiem ze spiłowanego lutu.
.
(04-21-2018, 10:09 PM)cactoos Taki sproszkowany i zmieszany z lutówką lut, nazywa się dzisiaj pastą do lutowania i jest do nabycia w każdej hurtowni.
Miękki, twardy, srebrny, złoty, a w dwóch słowach - jaki chcesz. Ja rozumiem z ciekawości lutować dmuchawką, kuć
młotem a ligerować w dymarce, ale żeby komuś doradzać takie udręczenie, toż to jest sadyzm w czystej postaci..
(04-21-2018, 10:09 PM)cactoos Taki sproszkowany i zmieszany z lutówką lut, nazywa się dzisiaj pastą do lutowania i jest do nabycia w każdej hurtowni.
Miękki, twardy, srebrny, złoty, a w dwóch słowach - jaki chcesz. Ja rozumiem z ciekawości lutować dmuchawką, kuć
młotem a ligerować w dymarce, ale żeby komuś doradzać takie udręczenie, toż to jest sadyzm w czystej postaci..
(04-21-2018, 07:22 AM)kriss Każdy lut do srebra nadaje się do filigranu.
Musisz kawałek lutu, jak na filmie pilnikiem spiłować na drobny proszek i po pomieszaniu z lutówką taką pastę nanieść
(04-21-2018, 07:22 AM)kriss Każdy lut do srebra nadaje się do filigranu.
Cytat:Dla początkujących, lutowanie z pasty filigranu wypada jakieś 10 razy drożej.![]()
Cytat:Dla początkujących, lutowanie z pasty filigranu wypada jakieś 10 razy drożej.![]()