Magia zaklęta w kamieniach.....
Magia zaklęta w kamieniach.....
(09-05-2014, 03:35 PM)Opal Kingdom @Imenoq
- czy ten prof. to ekspert od kamieni szlachetnych czy opali ?
- po 2gie co roku informacje się zmieniają a jeśli korzystasz i bazujesz na wiedzy teoretycznej i przestarzałych informacjach sz.p prof. to twoja sprawa
- ja korzystam z praktyki i doświadczenia oraz utrzymuje kontakt z kolekcjonerami oraz sprzedawcami i to jest moje główne żródło wiedzy na ten temat
(09-05-2014, 03:35 PM)Opal Kingdom - nie powiedziałem że nienaturalny tylko że nie jest solidny nat. opal tylko triplet. więc taki przykład bez sprostowania może być dość mylący
*w triplecie jest 10% opalu więc nie uważa się go za nat. opal
(09-05-2014, 03:35 PM)Opal Kingdom - Girasol opal - wystarczy spr. w google (ang.)
pozdrawiam
- czy ten prof. to ekspert od kamieni szlachetnych czy opali ?
- po 2gie co roku informacje się zmieniają a jeśli korzystasz i bazujesz na wiedzy teoretycznej i przestarzałych informacjach sz.p prof. to twoja sprawa
- ja korzystam z praktyki i doświadczenia oraz utrzymuje kontakt z kolekcjonerami oraz sprzedawcami i to jest moje główne żródło wiedzy na ten temat
(09-05-2014, 03:35 PM)Opal Kingdom - nie powiedziałem że nienaturalny tylko że nie jest solidny nat. opal tylko triplet. więc taki przykład bez sprostowania może być dość mylący
*w triplecie jest 10% opalu więc nie uważa się go za nat. opal
(09-05-2014, 03:35 PM)Opal Kingdom - Girasol opal - wystarczy spr. w google (ang.)
pozdrawiam

@imanoq
- nie wiem jaki jest cel twoich pyt. sądze że wiesz co mam na mysli ?
- to dobrze że znasz 
- bo tak wygłąda triplet 
- opal może mieć wiele pod-nazw które jakoś go charakteryzują
był używany termin Girasol lecz nie ma takiego rodzaju (jeśli jest to chce zobaczyć info w jakim miejscu na świecie wystepuje taki opal i przykład)
a teraz na rynku pod hasłem Girasol Opal sprzedawany jest kwarc
nie mam zamiaru się tu wykłócać bo to nie ma sensu.
wiem że nigdzie nie kupisz opalu Girasol tylko kwarc i dlatego o tym napisałem.
ps. w pierszym linku z wiki podałeś tylko część info z którego wynika ze niby 'prawdziwy girasol' to odmiana o lekko niebieskim połysku/blasku
wiki pl. nie komentuje a z ostatniego linku wynika że Girasol to opal o zółtej - pomarańczowej barwie
? więc które info uważasz za poprawne ;P
(09-05-2014, 05:04 PM)Opal Kingdom (jeśli jest to chce zobaczyć info w jakim miejscu na świecie wystepuje taki opal i przykład)
(09-05-2014, 05:04 PM)Opal Kingdom ps. w pierszym linku z wiki podałeś tylko część info z którego wynika ze niby 'prawdziwy girasol' to odmiana o lekko niebieskim połysku/blasku
a z ostatniego linku wynika że Girasol to opal o zółtej - pomarańczowej barwie
(09-05-2014, 05:04 PM)Opal Kingdom nie mam zamiaru się tu wykłócać bo to nie ma sensu.

(09-05-2014, 05:04 PM)Opal Kingdom wiem że nigdzie nie kupisz opalu Girasol tylko kwarc i dlatego o tym napisałem.
(09-05-2014, 05:04 PM)Opal Kingdom (jeśli jest to chce zobaczyć info w jakim miejscu na świecie wystepuje taki opal i przykład)
(09-05-2014, 05:04 PM)Opal Kingdom ps. w pierszym linku z wiki podałeś tylko część info z którego wynika ze niby 'prawdziwy girasol' to odmiana o lekko niebieskim połysku/blasku
a z ostatniego linku wynika że Girasol to opal o zółtej - pomarańczowej barwie
(09-05-2014, 05:04 PM)Opal Kingdom nie mam zamiaru się tu wykłócać bo to nie ma sensu.

(09-05-2014, 05:04 PM)Opal Kingdom wiem że nigdzie nie kupisz opalu Girasol tylko kwarc i dlatego o tym napisałem.

poza tym są to wielbiciele/entuzjaści którzy nie robią tego tylko dla zysku...a to duża różnica..takim ludziom nie zależy na wprowadzaniu innych w błąd (czyli nie wciskają kitu) .. poza tym taki 'expert' bardzo szybko zostałby zdemaskowany
''nazwa wieloznaczna. zwyczajowa"
''Niestety po raz kolejny przekonuje mnie on że działalność handlowa żeruje na niewiedzy klienta.
I wprowadza zamieszanie w nazewnictwo''
i to właśnie był powód mojej wypowiedzi
jest bardzo dużo odmian i jeszcze więcej nazw i określeń co jest często mylące...ja staram się jedynie wskazać błędy lub mylące opisy które stosowane są jedynie na potrzeby marketingu.
znam rynek opali i kamieni szlachetnych , zawsze podkreślam że większość oferowanych kamieni na portalach typu ebay to złom.
dlatego też ważne jest żeby nie rozpowszechniac błędnych informacji.
opale to temat który można drążyć bez końca i pisać całe encyklopedie 
''No cóż nadal będę dociekał gdzie leży prawda''
nie ma co męczyć tego tematu bo prawda jest taka że wiekszości kolekconerów i wielbicieli opali nie interesuje ten 'rodzaj' bo jest to 'zwykły kamyk' i nie uzywa się tego 'terminu'.
ps.
dodam jeszcze że mówiąc wcześniej 'sprzedawca' nie mam na mysli 'tajlandzkiego sprzedacy z ebaya' !
mówie o ludziach którzy zajmują się tym profesjonalnie np. właściel kopalni który zajmuję się tym od 20-30 lat. taki człowiek to prawdziwy ekspert i kopalnia wiedzy
poza tym są to wielbiciele/entuzjaści którzy nie robią tego tylko dla zysku...a to duża różnica..takim ludziom nie zależy na wprowadzaniu innych w błąd (czyli nie wciskają kitu) .. poza tym taki 'expert' bardzo szybko zostałby zdemaskowany 
Ciekawa jestem, ilu z was wierzy w energetyczne właściwości kamieni. ;>