Palnik wodorowy czy Smith little torch
Palnik wodorowy czy Smith little torch
Jestem przed wyborem nowego palnika i mam dylemat co wybrać.
Mam 2 opcje. Albo system tlenowy z palnikiem Smitch little torch (butla tlenowa, reduktory, zabezpieczenia, palnik) czy system wodorowy (generator, zabezpieczenie, palnik).
O zaletach Little torch wiem sporo, ale trochę martwię się o bezpieczeństwo użytkowania butli tlenowej w sytuacji gdy będę musiał ją często (2 razy w tygodniu) przenosić z mieszkania do piwnicy.
O systemach wodorowych wiem mniej i nie wiem czy są na tyle uniwersalne by poza lutowaniem mógł nim topić metal.
Co sądzicie, który system lepiej wybrać?
Hop, hop
Subtelnie podbiję temat, bo mam ten sam problem, że mąż dał bana na butle z gazem w mieszkaniu a wszędzie głównie o nich się rozprawia.
Skorzystalam z opcji "szukaj", też nic mi nie wypluło o tym, czy te wodorowe są bezpieczne i warte tej swojej ceny.
Robię drobne rzeczy i wkurza mnie brak precyzji, gdy używam ...dremmela 
(12-13-2021, 10:12 PM)Mooo Hop, hop
Subtelnie podbiję temat, bo mam ten sam problem, że mąż dał bana na butle z gazem w mieszkaniu a wszędzie głównie o nich się rozprawia.
Skorzystalam z opcji "szukaj", też nic mi nie wypluło o tym, czy te wodorowe są bezpieczne i warte tej swojej ceny.

Przede wszystkim dziękuję za podjęcie tematu.
Żaden ze mnie jubiler, amatorka lutująca w kuchni dremelem mosiądz na własny użytek, przy czym są to druciki 0,6 mm, blaszki o grubości 0,2- 2mm czyli dość cienkie.
Miejsca lutowane są zazwyczaj blisko siebie. Używam lutów srebrnych różnej twardości, ale i tak jak jeden tym dremelem zrobię, to ten drugi już zlutowany się nadtopi albo co gorsza rozpłynie.
Obraziłam się na tego dremela (mam tego versaflame; mówię to, bo gdzieś na forum widziałam, że ktoś używa versatip) i nic od miesiąca nie lutuję. 
Jako laik nie jestem w stanie rozpoznać ile w tej sytuacji to mój brak umiejętności a ile to brak sprzętu, bo poza tym dremelem nigdy nie trzymałam w ręku nic innego. Natomiast na YT albo instagramie widzę,
że do drobnych rzeczy wszyscy mają już takie mikro litlle torche.
Jako, że akcja dzieje się w kuchni i nie mieszkam sama, muszę wziąć pod wzgląd warunek współdomownika "zero butli" i robiąc rozeznanie natknęłam się na palnik wodorotlenowy.
Drogie to w pierony, ale ponoć zdrowsze i czystsze, co chyba na plus bo wentylacji też oczywiście nie mam...
Nie rozumiem (bo się nie znam na tych palnikach) dlaczego na ALCO ceny są takie wysokie tego Microflame albo Aquaflame a na ebayu jakieś znośniejsze https://www.ebay.de/sch/i.html?_from=R40...+generator. Czy to jakaś niebezpieczna chińszczyzna, czy może dla innej branży?
(12-14-2021, 10:37 AM)kingbabilon A może taki zestaw https://www.hbm-machines.com/producten/l...eertoestel ,butle z gazem są małe i całość waży niewiele więc po skończonej pracy można wynieść i pasują końcówki od Little torch jak na zdjęciach sam używam i daje rade
(12-14-2021, 10:37 AM)kingbabilon A może taki zestaw https://www.hbm-machines.com/producten/l...eertoestel ,butle z gazem są małe i całość waży niewiele więc po skończonej pracy można wynieść i pasują końcówki od Little torch jak na zdjęciach sam używam i daje rade