Wosk odlewniczy do Formlabs
Wosk odlewniczy do Formlabs
Witam Forumowiczów,
czy ktos może mi poradzić żywice do drukarki 3D, która będzie się dobrze odlewała, tak jak wosk z woskownika (chodzi o parametry spalania i wytapiania, żeby były tożsame) do podłączenia do choinki z woskami.
Do tej pory zlecałem wydruki na Solidscape w firmie zewnętrznej i odlewy były ok. a ja nie miałem wiedzy co do różnic w wypalaniu wosku/żywicy.
Kupiłem drukarkę Formlabs i okazuje się,że żywica castablewax resin, którą używam jako zalecaną do tej drukarki, ma zupełnie inne parametry i trzeba by było przygotować proces odlewniczy specjalnie pod ten rodzaj żywicy, co oczywiscie w odlewni jest nieopłacalne przy małej ilosci moich wosków. Odlewy z tej żywicy w normalnym procesie wychodzą fatalnie. Co sądzicie o żywicy BlueCast X10? A może ktos z Was drukuje pod odlewy na Formlabs i może słuzyć radą jakiej żywicy używa?
Nie istnieje polimer który odlewa się tak dobrze jak wosk, i tym bardziej w tej samej masie, temperaturze itd.
Jeżeli ktoś twierdzi że istnieje, to kłamie tak jak właściciel jamnika który mówi, że pies nie sypia z nim w łóżku.
Ja używam BlueCast LCD/DLP Original. Do tej żywicy dostałem cykle do wypalania (jeden jest krótki, wszystkie informacje dostepne są na stronie).Odlewy wychodzą bardzo dobre. Ja sam nie odlewam, tylko zlecam znajomemu i w sumie nie pytałem jakim gipsem zalewa. W ciągu paru dni będę mieć wydruki z bluecast x10, jak nie zapomnę to wrzucę fotki z odlewu
Mam BlueCast i nie jest to to samo, co zwykły wosk z woskarki.
Naklejony pomiędzy woski odlewa się do dupy. Potrzeba masy
z dodatkami np. Plasticast i dedykowanego cyklu. Nie może być
inaczej, skoro polimer się nie topi i nie wypływa z tulei, ale się
w niej spala i to dopiero powyżej 500 st. Rzecz niewarta zabawy.
Lepiej zrobić gumę z wydruku i dopiero z niej tradycyjne woski.
(12-07-2019, 01:22 AM)cactoos Nie istnieje polimer który odlewa się tak dobrze jak wosk, i tym bardziej w tej samej masie, temperaturze itd.
Jeżeli ktoś twierdzi że istnieje, to kłamie tak jak właściciel jamnika który mówi, że pies nie sypia z nim w łóżku.
(12-07-2019, 01:22 AM)cactoos Nie istnieje polimer który odlewa się tak dobrze jak wosk, i tym bardziej w tej samej masie, temperaturze itd.
(01-11-2023, 04:19 AM)sfirecki(12-07-2019, 01:22 AM)cactoos Nie istnieje polimer który odlewa się tak dobrze jak wosk, i tym bardziej w tej samej masie, temperaturze itd.
A słyszałeś o żywicach zmieszanych z woskiem? Ja używam takiego czegoś do odlewania i odlewa się bardzo dobrze.
(01-11-2023, 04:19 AM)sfirecki(12-07-2019, 01:22 AM)cactoos Nie istnieje polimer który odlewa się tak dobrze jak wosk, i tym bardziej w tej samej masie, temperaturze itd.
A słyszałeś o żywicach zmieszanych z woskiem? Ja używam takiego czegoś do odlewania i odlewa się bardzo dobrze.