Czy mechaniczne zegarki są warte swojej ceny w 2025 roku?
Czy mechaniczne zegarki są warte swojej ceny w 2025 roku?
Ostatnio zacząłem się zastanawiać, czy mechaniczne zegarki w 2025 roku naprawdę są warte swojej ceny. Mój znajomy kupił taki model za sporą kwotę, a po kilku miesiącach musiał go oddać do regulacji, bo zaczął się spóźniać. Z drugiej strony, kiedy trzymałem go w ręce, miał w sobie coś wyjątkowego. Sam stoję przed decyzją i kompletnie nie wiem, czy warto w to wchodzić.
U mnie decyzja zapadła po długim wahaniu, bo też nie byłem przekonany, czy mechanik to nie jest bardziej fanaberia niż potrzeba. Kiedyś trafiłem na opis audemars piguet royal oak 50th anniversary 41mm https://expertyco.com/pl/audemars-piguet...royal-oak/ i wtedy zrozumiałem, że w takich zegarkach chodzi nie tylko o precyzję, ale całą historię i ręczną robotę, której nie da się porównać z elektroniką. Mój pierwszy mechaniczny kosztował więcej, niż planowałem, ale noszę go już trzeci rok i mimo kilku wizyt u zegarmistrza nadal daje mi ogromną satysfakcję. Jeśli cenisz klimat i charakter, to moim zdaniem warto, choć trzeba liczyć się z kosztami serwisu i delikatniejszym użytkowaniem.