Bransoletka miedziana, Splot bizantyjski.
Bransoletka miedziana, Splot bizantyjski.
Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich. Od niedawna, dzięki mojej żonie zainteresowało mnie jubilerstwo. Moja wiedza na ten temat była znikoma a dzięki temu forum została trochę pogłębiona. Im więcej czytam na ten temat tym większa jest moja ciekawość. Od teorii postanowiłem przejść do praktyki i wykonałem moją pierwszą bransoletkę. Właściwie to dwie od razu, różniące się jedynie zapięciami.
Ogniwka zwinąłem na stalowym pręcie średnicy 6 mm z drutu o średnicy 1,2 mm. Przy pierwszej bransolecie ogniwka przecinałem zwykłą piłką do metalu, przez co powstała szczelina szerokości 0,8 mm i aby domknąć kółka bez widocznej szczeliny musiałem końce trochę podpiłować iglakiem. Kiedy splot był gotowy pierwsze zapięcie zrobiłem z drutu przekutego na przekrój kwadratu. Drut następnie skręciłem i z tak przygotowanego materiału wykonałem kółko i pręcik do zapięcia do których przylutowałem kółeczka łącznikowe.
Ogniwka na drugą bransoletkę ciąłem już piłką włosową (całkiem inna robota) i efekt bardziej estetyczny. Natomiast zapięcie wygiąłem z drutu a potem lekko go poklepałem młotkiem aby trochę utwardzić materiał a przy okazji nadać mu charakter kutej ozdoby. Ostatnie pojedyncze ogniwka do których założyłem zapięcia zalutowałem lutem cynowym bo tylko taki na razie mam. A przy okazji lutowania miedzi, może ktoś zna jakiś miedziany lut aby miejsce lutowania nie różniło się barwą?
Tyle opisu, resztę widać na załączonych zdjęciach. Oczywiście wszystkich proszę o wszelką krytykę i porady co można zrobić lepiej.
(04-07-2012, 11:15 AM)reduktorb Bardzo ładnie. Ja teraz lutuję twardym lutem do rur. Jest trochę jaśniejszy przez domieszki stopu ale ma barwę miedzi.Dziękuję za podpowiedź. Widziałem kiedyś w Castoramie taki lut w prętach i zastanawiałem się nad jego kupnem. Kiedyś na pewno spróbuję go wykorzystać
(04-07-2012, 07:03 AM)novator Super! Staranne wykonanie , jak z galerii.

(04-07-2012, 11:15 AM)reduktorb Bardzo ładnie. Ja teraz lutuję twardym lutem do rur. Jest trochę jaśniejszy przez domieszki stopu ale ma barwę miedzi.Dziękuję za podpowiedź. Widziałem kiedyś w Castoramie taki lut w prętach i zastanawiałem się nad jego kupnem. Kiedyś na pewno spróbuję go wykorzystać
(04-07-2012, 07:03 AM)novator Super! Staranne wykonanie , jak z galerii.

(04-07-2012, 11:15 AM)reduktorb Bardzo ładnie. Ja teraz lutuję twardym lutem do rur. Jest trochę jaśniejszy przez domieszki stopu ale ma barwę miedzi.
(04-07-2012, 11:15 AM)reduktorb Bardzo ładnie. Ja teraz lutuję twardym lutem do rur. Jest trochę jaśniejszy przez domieszki stopu ale ma barwę miedzi.
Bardzo ładny splot. Doskonała precyzja. Niektórzy w takie sploty wplatają zawieszki - bardzo modne w tym sezonie.
(04-16-2012, 10:02 AM)Eco-Bizuteria_eu Bardzo ładny splot. Doskonała precyzja. Niektórzy w takie sploty wplatają zawieszki - bardzo modne w tym sezonie.