hartowanie
hartowanie
Słuchajcie, kupiłem tekie kowadło z fajnaglem:
http://www.arttools.pl/p100,fajnagiel-kl...lkiem.html
no i problem, działa doskkonale, pracuje sie na tym fajnie, inna sprawa że trzeba było podrasować nieco-czyli polerowanie na gładko, i zaoblenie nieco krawędzi , lepiej sie pracuje szczególnie jak podłożyłem gruby na 5mm filc, ale jest to miękki metal, uderzenie ostrą krawędzią młotka i juz jest ślad.
jak myślicie można to utwardzić? jakieś domorosłe hartowanie?
rozpalić palnikiem i wrzucić do oleju silnikowego?
będe wdzieczny za pomysły
mozesz utwardzic stal kasenitem, poszukaj w necie. jednak koszt bedzie wysoki, lepiej dokop ze dwa trzy kowadla, jak sie jedno spipcy to zamontuj drugie.
ps. nie jestem pewny ale najlepsza stal na kowadlo to chyba WNL to co kupiles to moze 50 % stali WNL albo i mniej.
ciekawostka: koledze spadl na flizy, w warsztacie rygiel do powiekszania pierscionkow, to te rygle na ktore sie korbke zaklada, wyobrazcie sobie ze pekl na dwie czesci, zaraz przy najwiekszym zgrubieniu - nie wiem jak to opisac. rygiel spadl z wysokosci okolo 120cm. na 100% nie byl wczesniej spawany. czasem mozna przesadzic z hartowaniem
(09-07-2012, 08:19 PM)tutankhamun mozesz utwardzic stal kasenitem, poszukaj w necie. jednak koszt bedzie wysoki, lepiej dokop ze dwa trzy kowadla, jak sie jedno spipcy to zamontuj drugie.
ps. nie jestem pewny ale najlepsza stal na kowadlo to chyba WNL to co kupiles to moze 50 % stali WNL albo i mniej.
ciekawostka: koledze spadl na flizy, w warsztacie rygiel do powiekszania pierscionkow, to te rygle na ktore sie korbke zaklada, wyobrazcie sobie ze pekl na dwie czesci, zaraz przy najwiekszym zgrubieniu - nie wiem jak to opisac. rygiel spadl z wysokosci okolo 120cm. na 100% nie byl wczesniej spawany. czasem mozna przesadzic z hartowaniem
(09-07-2012, 08:19 PM)tutankhamun mozesz utwardzic stal kasenitem, poszukaj w necie. jednak koszt bedzie wysoki, lepiej dokop ze dwa trzy kowadla, jak sie jedno spipcy to zamontuj drugie.