jak repusować srebro?
jak repusować srebro?
No właśnie dostałam od kolegi z naszego forum instrukcje jaka ligura itp a jak przyszło co do czego to nijak nie mogę się pozbyć smoły ze srebra ,uczepiła się mocno a po smole punca się nie ślizga . R A T U N K U ! ! ! Może Angus by poradził a może jeszcze inni. Dobrze że nie wzięłam się za repusowani jakiegoś konkretu a tak na próbkę. Już się zrobiła jesień a ja mam zwyczaj od jesieni do wiosny dłubać w metalu więc proszę o rady. Smoła z młotka odchodzi ślicznie a ze strbra nie co robi się w takim wypadku? Ligura to A 9180M. Jest w Warszawie na Orlej koło Hopei sklep obok jak by ktoś chciał kupić.
(10-08-2012, 06:35 PM)reduktorb Jaki jest skład Twojej smoły?
(10-08-2012, 06:35 PM)reduktorb Jaki jest skład Twojej smoły?

Angus polecił mi szczotkę z mosiężnym włosiem do oczyszczenia srebra ze smoły. Myślę, że spokojnie możesz do niego uderzać z pytaniami, to bardzo sympatyczny facet, zawsze doradzi 
A tu pozwolę sobie zacytować słowa Angusa: "Szczotka mosiężna jest jednak nieodzowna, podobnie jak nylonowa i stalowa. Wszystkie do nabycia w sklepach narzędziowych lub marketach budowlanych za niewielkie pieniądze. Służą do oczyszczania blaszki z wypalonych resztek smoły. Stalowej nie używaj na licu!".
) w zamrazarce i delikatnie odlupac wieksze resztki. Potem zamocz blaszke na kilkanascie minut w terpentynie i wycieraj miekka szmatka, tez zwilzona terpentyna. Jesli wypalasz zasmolona blache to najpierw ten nagar ogarnij szczotka mosiezna, miekka. Nastepnie mozna blaszke doczyscic woda i proszkiem do szorowania zlewow, u mnie niezastapiony jest "Comet", (drobne ziarno i z detergentem) i szczotka do paznokci lub do zebow. Terpentyna, Magdo, rozpuszcza resztki smoly, do czysta. Jak odkleisz i masz nadmiar, mozna detal lekko schlodzic (nie zamrozic
) w zamrazarce i delikatnie odlupac wieksze resztki. Potem zamocz blaszke na kilkanascie minut w terpentynie i wycieraj miekka szmatka, tez zwilzona terpentyna. Jesli wypalasz zasmolona blache to najpierw ten nagar ogarnij szczotka mosiezna, miekka. Nastepnie mozna blaszke doczyscic woda i proszkiem do szorowania zlewow, u mnie niezastapiony jest "Comet", (drobne ziarno i z detergentem) i szczotka do paznokci lub do zebow.
Terpentyna dodatkowo pozostawia lekko tlusty film na metalu i ulatwia poslizg puncy.
A to co skutecznie hamuje punce to kalafonia zawarta w smole z przepisu Jacka.
Tutaj slyszalem opinie, ze benzyna lakowa tez sie nadaje , ale nie sprawdzalem tego, po prostu od zawsze czyszcze zasmolone blachy terpentyna i mi to pasuje, bo dziala.
Anno, ja do czyszczenie srebra polecil bym srebrna , ale to chyba byloby lekko kosztowne narzedzie. Zasada glowna, szczotka powinna byc z tego samego metalu, lub bardzo zblizonego twardoscia, co czyszczony przedmiot. Mosiezna do mosiadzu, miedzi , brazu. Ostatecznie do srebra, chociaz moze pozostawic zoltawy nalot.
Ps. Rekodzielnik z gatunku leniwcow laduje detal do terpentuny i idzie spac. Po kilkunastu godzinach kapieli smola rozpusci sie bez ingerencji mechanicznej.
. Dużo nie kosztuje ale warto ją mieć nawet w dużych ilościach.
Przepraszam, Magdo, że się nie odzywałem. Byłem ostatnio mocno zajęty. Pokażę w wolnej chwili czym. Masz lepsze wyjaśnienie od Toma niż moje mogłoby być i dużo bardziej szczegółowe. Twoja smoła to mikstura na bazie asfaltu więc nie jest tak "czysta" w działaniu jak smoła żywiczna, gdzie nie ma smoły asfaltowej a bazowym składnikiem jest żywica sosnowa. Kup terpentynę balsamiczną, jak radziłem Ci parę miesięcy temu
. Dużo nie kosztuje ale warto ją mieć nawet w dużych ilościach.
Powodzenia!