Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM JUBILERSTWO Odzłota ???

Odzłota ???

Odzłota ???

Wasilewski
Złoty
50
01-07-2013, 08:20 PM
Jak w temacie, na czym polega odzłota? tyle co wiem to że poleruje się tą technologią złoto, ale o co dokładnie chodzi z tą odzłota?

proszę o wyjaśnienie.

Dziękuję!
Wasilewski
01-07-2013, 08:20 PM #1

Jak w temacie, na czym polega odzłota? tyle co wiem to że poleruje się tą technologią złoto, ale o co dokładnie chodzi z tą odzłota?

proszę o wyjaśnienie.

Dziękuję!

Nandi
Złoty
95
01-08-2013, 04:32 PM
Jeżeli się nie mylę to chodzi ci o galwaniczne ściągniecie powłoki złota. Przedmiot wkłada się do specjalnego roztworu, podłącza się go do jednego bieguna prądu 12V (drugi biegun w roztworze). Zachodząca reakcja ściąga powłokę złota z przedmiotu ozłacanego. Zachodzi taka sama reakcja jak przy nakładaniu powłok np: chromu z tą różnicom, że chrom nakładasz a przy odzłacaniu powłokę złota ściągasz. Po odzłacaniu przedmiot i tak polerujesz.
Odzłacanie służy do czyszczeni ciężko dostępnych miejsc.
Nandi
01-08-2013, 04:32 PM #2

Jeżeli się nie mylę to chodzi ci o galwaniczne ściągniecie powłoki złota. Przedmiot wkłada się do specjalnego roztworu, podłącza się go do jednego bieguna prądu 12V (drugi biegun w roztworze). Zachodząca reakcja ściąga powłokę złota z przedmiotu ozłacanego. Zachodzi taka sama reakcja jak przy nakładaniu powłok np: chromu z tą różnicom, że chrom nakładasz a przy odzłacaniu powłokę złota ściągasz. Po odzłacaniu przedmiot i tak polerujesz.
Odzłacanie służy do czyszczeni ciężko dostępnych miejsc.

Wasilewski
Złoty
50
01-09-2013, 05:03 PM
czyli po odzłoceniu i tak powłoka wyrobu będzie matowa? czy dobrze to rozumiem?
jeżeli chodzi o roztwory to te ogólnie dostępne: http://www.maski.pl/index.php?option=com...&Itemid=11

kolejne pytanie a gdzie to ściągnięte złoto wędruje? na czymś się osadza?
Wasilewski
01-09-2013, 05:03 PM #3

czyli po odzłoceniu i tak powłoka wyrobu będzie matowa? czy dobrze to rozumiem?
jeżeli chodzi o roztwory to te ogólnie dostępne: http://www.maski.pl/index.php?option=com...&Itemid=11

Nandi
Złoty
95
01-09-2013, 09:45 PM
(01-09-2013, 05:03 PM)Wasilewski czyli po odzłoceniu i tak powłoka wyrobu będzie matowa? czy dobrze to rozumiem?

(01-09-2013, 05:03 PM)Wasilewski czyli po odzłoceniu i tak powłoka wyrobu będzie matowa? czy dobrze to rozumiem?

Dokładnie tak będzie matowa.
Po odzłoceniu złoto zastaje w roztworze w postaci osadu na dnie oraz oasdza się na anodzie (przy odzłacaniu za pomocą prądu). Później można osad poddać rafinacji i odzyskać złoto. ( anode tniemy na kawalki rozpuszczamy w HNO3 (kwas azotowy) na dnie naczynia zostaje nie rozpuszczone złoto).
Można też odzłacać bez prądu.

Kąpiele do odzłacania mają róznay skład chemiczny np:
cyjanek potasu 85g
fosforan sodowy 192g
woda destylowana 1l

Odzłacanie musi być przeprowadzane w wentylowanym silnie pomieszczeniu ( OPARY SZKODLIWE )
Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-2013, 10:01 PM przez Nandi.
Nandi
01-09-2013, 09:45 PM #4

Dokładnie tak będzie matowa.
Po odzłoceniu złoto zastaje w roztworze w postaci osadu na dnie oraz oasdza się na anodzie (przy odzłacaniu za pomocą prądu). Później można osad poddać rafinacji i odzyskać złoto. ( anode tniemy na kawalki rozpuszczamy w HNO3 (kwas azotowy) na dnie naczynia zostaje nie rozpuszczone złoto).
Można też odzłacać bez prądu.

Kąpiele do odzłacania mają róznay skład chemiczny np:
cyjanek potasu 85g
fosforan sodowy 192g
woda destylowana 1l

Odzłacanie musi być przeprowadzane w wentylowanym silnie pomieszczeniu ( OPARY SZKODLIWE )

Wasilewski
Złoty
50
01-09-2013, 11:37 PM
Ok mniej więcej jasne, ale np. firma Maski oferuje odzłotę z wybłyszczaniem. Czy ten preparat faktycznie powoduje wybłyszczenie wyrobów porównywalnie do tradycyjnego polerowania?
Wasilewski
01-09-2013, 11:37 PM #5

Ok mniej więcej jasne, ale np. firma Maski oferuje odzłotę z wybłyszczaniem. Czy ten preparat faktycznie powoduje wybłyszczenie wyrobów porównywalnie do tradycyjnego polerowania?

Imenoq
Platynowy
539
01-10-2013, 12:13 PM
(01-09-2013, 09:45 PM)Nandi Dokładnie tak będzie matowa.
Bzdura.

Oczywiście że błyszcząca,
zresztą jak sama nazwa wskazuje elektropolerowanie!!!
Kol Nandi jak się domyślam nigdy tego nie robił, mylę się?
Kol Wasilewski poczytaj o elektropolerowaniu  stali zasada działania jest taka sama tylko inne odczynniki ….

p.s.Żadna szczotka czy nawet polerka magnetyczna nie dopoleruje tak w zakamarkach jak elektropolerowanie.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-10-2013, 12:14 PM przez Imenoq.
Imenoq
01-10-2013, 12:13 PM #6

Bzdura.

Kol Wasilewski poczytaj o elektropolerowaniu  stali zasada działania jest taka sama tylko inne odczynniki ….

p.s.Żadna szczotka czy nawet polerka magnetyczna nie dopoleruje tak w zakamarkach jak elektropolerowanie.

Nandi
Złoty
95
01-10-2013, 05:13 PM
(01-10-2013, 12:13 PM)Imenoq
Bzdura.

Kilka lat temu odzłacałem ale faktycznie nie polerowałem w ten sposób, dlatego też na samym początku odpowiedzi napisałem "jeżeli się nie myle". Starałem się pomóc wedle swojej wiedzy ale zawsze mogę nauczyć się czegoś nowego. Uśmiech
Nandi
01-10-2013, 05:13 PM #7

(01-10-2013, 12:13 PM)Imenoq
Bzdura.

Kilka lat temu odzłacałem ale faktycznie nie polerowałem w ten sposób, dlatego też na samym początku odpowiedzi napisałem "jeżeli się nie myle". Starałem się pomóc wedle swojej wiedzy ale zawsze mogę nauczyć się czegoś nowego. Uśmiech

Imenoq
Platynowy
539
01-11-2013, 12:50 PM
Jeśli odzłacałeś i nie wybłyszczyło/polerowało powierzchni to źle były ustawione parametry - temp/czas/natężenie,napięcie prądu.
Imenoq
01-11-2013, 12:50 PM #8

Jeśli odzłacałeś i nie wybłyszczyło/polerowało powierzchni to źle były ustawione parametry - temp/czas/natężenie,napięcie prądu.

Wasilewski
Złoty
50
01-11-2013, 06:51 PM
oprócz złota da się jakieś inne metale tą techniką polerować ??
Wasilewski
01-11-2013, 06:51 PM #9

oprócz złota da się jakieś inne metale tą techniką polerować ??

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: