biżuteria z ceramiki
biżuteria z ceramiki

Oczywiście, że może się podobać 
Byłam kiedyś na warsztatach ceramicznych i też zrobiłam sobie 2 wisiorki z porcelitu. Niestety organizatorzy okazali się niezbyt odpowiedzialni i w efekcie nie wypalili tych naszych poszkliwionych ozdób...
(03-04-2013, 07:30 AM)angus Myślisz, Sopelka, że z glinki schnącej na powietrzu plus emalia dałoby się cosik takiego zrobić?Schnąca na powietrzu to chyba za mało (ale nie znam się za dobrze na ceramice
).
(03-04-2013, 07:30 AM)angus Myślisz, Sopelka, że z glinki schnącej na powietrzu plus emalia dałoby się cosik takiego zrobić?Schnąca na powietrzu to chyba za mało (ale nie znam się za dobrze na ceramice
).

mieszanina pyłu kwarcowego ,iłu no i margla chyba
to była płyta grzejna
jak za barddzo podrzuciłem do pieca to zeszkliwiło i doniczke w której wypalałem i zezkliwiło wsad z koralików.
unigruntem!
e stare czasy
pierwszą bizuterie robiłem z gliny...no glina to za dużo powiedziane, przynoszona z klifów miedzyzdrojskich w postaci piorunsko ciezkich błyl
mieszanina pyłu kwarcowego ,iłu no i margla chyba
mielone ręcznie,siane ręcznie sitkiem, tarte w makutrze i ugniatane z wodą na konsystencje glinianopodobną.
całość robionych ręcznie kotalików wypalalismy w zwykłym piecu takim opalanym weglem i drewnem, jak były kiedyś w domach-do gotowania obiadów
to była płyta grzejna
jak za barddzo podrzuciłem do pieca to zeszkliwiło i doniczke w której wypalałem i zezkliwiło wsad z koralików.
koraliki wypalane w piecu powlekalismy.......nie smiejcie sie
unigruntem!
proste zanurzenie, wytrząsniecie nadmiaru i gotowe, ładna powłoka, dobrze zabezpieczone, mam jakieś tam...."przykłady"
tych koralików,lezały 10 lat w szufladzie, inne sznury wiem ze są noszone i jak je miesiac temu widziałem to wyglądały przyzwoicie
oczywiscie nie celowałem w szkliwo w prawdziwej jego wersji ale zarówno potraktowane unigruntem jak i "sórowe" jesli są zrobione z dobrej glinki i dobrze wypalone to długo będą w naprawde dobym stanie.
Zależy o jakich sklepach mówimy, chociaż ostatnio nawet na stoiskach z ozdobami w galeriach handlowych dziewczyny mają do dyspozycji elementy ceramiczne. Nie mówiąc o biżuterii artystycznej w galeriach sztuki czy na targach i kiermaszach.
Pomysł świetny, ale to nie jest odkrycie ostatniego sezonu.