Logo Srebrnie
Wszystko o jubilerstwie SREBRNE FORUM GEMMOLOGIA Diamentowa czaszka

Diamentowa czaszka

Diamentowa czaszka

Strony (2): 1 2 Dalej
emmix
Świeży właściciel lutownicy
372
11-13-2009, 06:26 PM
Rzeźba jaką stworzył Damien Hirst jest inkrustowana 8601 diamentów o wartości prawie 24 milionów dolarów. Wszystkie kamienie, użyte do wykonania czaszki, maja razem 1106 karatów. Najważniejszym jest unikatowy 52-karatowy różowy diament.
Damien Hirst jest najbardziej znanym brytyjskim artystą współczesnym.

[Obrazek: czas2.jpg]

Inspiracją był jeden z eksponatów londyńskiego British Museum - aztecka czaszka inkrustowanej turkusami.

[Obrazek: 450px-M%C3%A1scara_de_Xiuhtecuhtli_Cultu...Summum.JPG]

Za model posłużyła prawdziwa czaszka pochodząca z XVIII wieku jaką artysta kupił w Londynie. Powstał odlew, w którym znalazło się tysiące otworów do umieszczenia diamentów.
emmix
11-13-2009, 06:26 PM #1

Rzeźba jaką stworzył Damien Hirst jest inkrustowana 8601 diamentów o wartości prawie 24 milionów dolarów. Wszystkie kamienie, użyte do wykonania czaszki, maja razem 1106 karatów. Najważniejszym jest unikatowy 52-karatowy różowy diament.
Damien Hirst jest najbardziej znanym brytyjskim artystą współczesnym.

[Obrazek: czas2.jpg]

Inspiracją był jeden z eksponatów londyńskiego British Museum - aztecka czaszka inkrustowanej turkusami.

[Obrazek: 450px-M%C3%A1scara_de_Xiuhtecuhtli_Cultu...Summum.JPG]

Za model posłużyła prawdziwa czaszka pochodząca z XVIII wieku jaką artysta kupił w Londynie. Powstał odlew, w którym znalazło się tysiące otworów do umieszczenia diamentów.

Strucja
Złoty
66
11-15-2009, 12:46 PM
Nie podoba mi się. Oczywiście diamenty są w porządku, ale pomysł trochę dziwny.
Strucja
11-15-2009, 12:46 PM #2

Nie podoba mi się. Oczywiście diamenty są w porządku, ale pomysł trochę dziwny.

Vivian
Platynowy
253
11-22-2009, 08:38 AM
Jak można zrobić coś brzydkiego i drogiego? Artysta dał odpowiedź.
Vivian
11-22-2009, 08:38 AM #3

Jak można zrobić coś brzydkiego i drogiego? Artysta dał odpowiedź.

vaeshi
Miedziany
2
05-17-2010, 08:10 PM
Moim skromnym zdaniem jest to bardzo cenny eksponat i autor może być z niego dumny, widać nawet po perfekcyjnym i idealnie symetrycznym wykonaniu.
vaeshi
05-17-2010, 08:10 PM #4

Moim skromnym zdaniem jest to bardzo cenny eksponat i autor może być z niego dumny, widać nawet po perfekcyjnym i idealnie symetrycznym wykonaniu.

admin
Administrator
621
05-25-2010, 06:38 AM
Może i jest cenny, ale moim zdaniem pretensjonalny trochę. Oczywiście jak to ze sztuką. Jednym się podoba innym nie.
admin
05-25-2010, 06:38 AM #5

Może i jest cenny, ale moim zdaniem pretensjonalny trochę. Oczywiście jak to ze sztuką. Jednym się podoba innym nie.

jarrybegood
Unregistered

12-02-2010, 10:01 PM
Dobrze powiedziane. Ja bym takiego cacka na kominku nie postawił. ;-)
jarrybegood
12-02-2010, 10:01 PM #6

Dobrze powiedziane. Ja bym takiego cacka na kominku nie postawił. ;-)

Michal
Super Moderator
730
12-03-2010, 08:51 PM
Chyba będę musiał się jednak przychylić do takiej formy ekspresji, poniekąd sam bym wolał robić to co ja chce i co mi się podoba, a nie pod kogoś i tylko jak najszybciej i najtaniej, żeby się sprzedało. Nie chodzi tylko o to czy to ma się podobać czy nie, tylko o to jakie to mogło być czy nie być skomplikowane i kosztowne w wykonaniu. Czasem się robi dla prestiżu Puść oczko

(05-17-2010, 08:10 PM)vaeshi Moim skromnym zdaniem jest to bardzo cenny eksponat i autor może być z niego dumny, widać nawet po perfekcyjnym i idealnie symetrycznym wykonaniu.
Dokładnie, ja to podziwiam za to ile pracy w to jest włożone i pieniędzy a nie czy to jest ładne czy brzydkie. Jasne mogło by być i skomplikowane i ładne ale to nie zawsze idzie jak widać w parze ;]
Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2010, 08:53 PM przez Michal.
Michal
12-03-2010, 08:51 PM #7

Chyba będę musiał się jednak przychylić do takiej formy ekspresji, poniekąd sam bym wolał robić to co ja chce i co mi się podoba, a nie pod kogoś i tylko jak najszybciej i najtaniej, żeby się sprzedało. Nie chodzi tylko o to czy to ma się podobać czy nie, tylko o to jakie to mogło być czy nie być skomplikowane i kosztowne w wykonaniu. Czasem się robi dla prestiżu Puść oczko

(05-17-2010, 08:10 PM)vaeshi Moim skromnym zdaniem jest to bardzo cenny eksponat i autor może być z niego dumny, widać nawet po perfekcyjnym i idealnie symetrycznym wykonaniu.
Dokładnie, ja to podziwiam za to ile pracy w to jest włożone i pieniędzy a nie czy to jest ładne czy brzydkie. Jasne mogło by być i skomplikowane i ładne ale to nie zawsze idzie jak widać w parze ;]

mooony
Miedziany
5
06-09-2011, 09:04 PM
Ta czaszka jest ewidentnie sztuką a sztukę robi się dla ludzi a nie pod ludzi, nie chodzi tu o to czy to się komuś podoba czy nie tylko o to jak to jest perfekcyjnie wykonane, mistrzostwo po prostu, każdy najdrobniejszy szczegół został zachowany
mooony
06-09-2011, 09:04 PM #8

Ta czaszka jest ewidentnie sztuką a sztukę robi się dla ludzi a nie pod ludzi, nie chodzi tu o to czy to się komuś podoba czy nie tylko o to jak to jest perfekcyjnie wykonane, mistrzostwo po prostu, każdy najdrobniejszy szczegół został zachowany

07-13-2011, 10:43 AM
Artysta jak każdy artysta... jego twórczość nie zawsze jest rozumiana Uśmiech

Jubiler Lublin - strona jednego z lubelskich jubilerów
JubilerLublin
07-13-2011, 10:43 AM #9

Artysta jak każdy artysta... jego twórczość nie zawsze jest rozumiana Uśmiech

Jubiler Lublin - strona jednego z lubelskich jubilerów

11-14-2011, 09:31 AM
Mi się podoba,szczególnie dobre wrażenie robi ta druga,większa czaszka z turkusami. No i pomyślcie jaka jest wartość takiego dzieła...
Sklep.Sambora_pl
11-14-2011, 09:31 AM #10

Mi się podoba,szczególnie dobre wrażenie robi ta druga,większa czaszka z turkusami. No i pomyślcie jaka jest wartość takiego dzieła...

Strony (2): 1 2 Dalej
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
 1 gości