Budowa galwanizera? porady/pomysly?
Budowa galwanizera? porady/pomysly?

Witam wszystkich.
Mam w planach zbudowanie galwanizera... na nowy mnie nie stać bo kupe kasy kosztuje. Ciekawi mnie czy ktoś już próbował takie coś zrobić ? Mam regulator napięcia do złocenia, ponieważ kupiłem zestaw do złocenia i rodowania pisakiem. Jeśli ktoś miałby może jakieś informacje techniczne odnośnie budowy itp to byłbym wdzięczny.
Na próbę spróbowałem pozłocić małą zawieszkę srebrną w kilku ml roztworu do złocenia i wyszła bardzo fajnie. Fakt, że trochę długo no ale to dopiero druga rzecz jaką złociłem więc eksperymenty z napięciem itp Troche wparawy i będzie dobrze. Tylko teraz pytanie jak to przełożyć na większe potrzeby, np. żeby złocić kilka zawieszek jednocześni. Specjalne kąpiele do złocenia mają określone warunki jak temp. napięcie i czas złocenia. Głównym problemem wydaje mi się stworzenie w pojemniku na kąpiel odpowiednich warunków pod względem odległości źródeł prądu od siebie i od elementu złocenia. Kiedyś widziałem taki w miarę tani wynalazek na targach w Gdańsku. polegał on na zamieszczeniu koszyczka ze stali nierdzewnej albo innego metalu na spodzie zlewki, do którego było podłączone napięcie a do wieszaków, na których były mocowane rzeczy do złocenia była podłączona masa.
Myślicie, że takie coś się sprawdzi ? Mogę później wstawiać zdjęcia z budowy i opisy co by inni też skorzystali 
Pozdrawiam