Uprawnienia do prowadzenia działalności?
Uprawnienia do prowadzenia działalności?
Witam chciałem u źródła zapytać czy do prowadzenia działalności w której wyrabia się i sprzedaje proste rzeczy ze srebra i złota bez wykorzystywania kamieni szlachetnych potrzeba mieć Czeladnika, Mistrza czy wystarczy dyplom Robotnika wykwalifikowanego i przepuszczenie materiału przez urząd probierczy?
z góry dziękuję za odpowiedz Konrad
Uff kamień z serca bo już dużo zainwestowałem w maszyny i myślałem że się jeszcze będę bujać z tym.
A czy do urządzania pracowni są jeszcze jakieś wymogi jeśli chodzi o wielkość pracowni na jedną osobę? dwie osoby? czy ktoś to sprawdza?
bo mam bardzo niewielką pracownie i do tego sufit jest dosyć nisko bo na 2,10cm. Szukam już dwie godziny w necie i nie mogę nic znaleźć na ten temat a pamiętam że kiedyś15lat temu w szkole o tym coś było
Pozdrawiam
Konrad
Ja otwieram niedługo własny lokal i są z tym same kłopoty. Pytałem w sanepidzie i tam też niewiele wiedzą. Wysokość lokalu określili mi na 2,80 m. Generalnie zasada jest taka - jeśli pracujesz sam to nikogo nie obchodzi w jakich warunkach to robisz - gnieździsz się i trujesz na własną odpowiedzialność, choćby na 3m kwadratowych i z sufitem na 1,9m. Jeśli tylko masz pracownika - to zaczynają się schody; pomieszczenie socjalne, osobno umywalka i zlew, kurtyna powietrzna nad drzwiami, wysokość lokalu 3.3m, najlepiej mieć wyciąg nad stołem i dygestorium. Osobna zamykana na klucz szafka na chemię złotniczą, kwasy itp. Poza tym opinia straży pożarnej.
"Jeśli tylko masz pracownika - to zaczynają się schody; pomieszczenie socjalne, osobno umywalka i zlew, kurtyna powietrzna nad drzwiami, wysokość lokalu 3.3m, najlepiej mieć wyciąg nad stołem i dygestorium. Osobna zamykana na klucz szafka na chemię złotniczą, kwasy itp. Poza tym opinia straży pożarnej."
A masz może do tego materiału jakiś link? To nawet większość mieszkań w bloku jest na230/240 a 260 to niby wyższy standart to jakaś masakra... 
przepisy p poż, tyle teoria.
pracowniak chcesz mieć na umowe o prace? sprawdź czy inne są warunki przy umowie o dzieło.żeby było smieszniej............z tego co wiem to nie ma prawa być w budynku gdzie jest gaz z sieci nawet cienia butli gazowej
przepisy p poż, tyle teoria.
życie życiem
pracowniak chcesz mieć na umowe o prace? sprawdź czy inne są warunki przy umowie o dzieło.
generalnie najwazniejsze są zusy i podatki, reszta, no chyba zeby sie ktoś do ciebie rzypieprzył po telefonie typu "uprzejmie donosze" to cie moze jakas inspekcj nawiedzić.
poszykaj inspekcji pracy ewentualnie ogarnietego behapowca
Nadgorliwość najwyraźniej przeszkadza a na każdym kroku widać dzisiaj straszny bałagan, nikt nic nie wie i zawsze można się przyczepić. Otwieraj biznes i do przodu, przepracujesz kawał czasu i nic złego się nie stanie a jak człowiek chce dobrze? to zobaczysz, że się nie da.
(03-21-2014, 10:31 PM)bart no chyba zeby sie ktoś do ciebie rzypieprzył po telefonie typu "uprzejmie donosze" to cie moze jakas inspekcj nawiedzić.
(03-21-2014, 10:31 PM)bart no chyba zeby sie ktoś do ciebie rzypieprzył po telefonie typu "uprzejmie donosze" to cie moze jakas inspekcj nawiedzić.
Hmmm a no szczerze to do tego jeszcze nie doszedłem i zapomniałem racja bo na wyrobach są 3 próby.
A kto ten cechownik znak projektuje chyba właściciel firmy? I ile to kosztuje? Pewnie ze400/700zl?
Poza tym chciałbym zamówić u jakiegoś dobrego grawera cechownik z własnym logo tylko nie wiem czy na 6mm zmieści 6 liter tak żeby było czytelnie i jestem ciekawy ile taka impreza kosztuje?
Pozdrawiam