Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czym polerować jadeit?
Jestem właściwie zdecydowany żeby kupić pasty diamentowe do polerowania. Wybór jest spory, w tym stomatologicznych.
Myszkując w sieci spotkałem sie z tlenkiem ceru służącym min do polerowania szyb.
Nada się to to do jadeitu i nefrytu?
Nie kryje, że różnica w cenie jest spora.
Odpowiedz
-Gurek jak byś czytał uważnie moje posty to byś wyczytał,że się nadaje tlenek ceru,ale ja kupuje w firmie sprawdzonej, ten z sieci to ja nie wiem co to za proszek,czy to tlenek ceru czy jakieś świnstwo
Odpowiedz
ok- kupiłem zatem tlenek ceru- powiem jak mi poszło Uśmiech
Pzdr
Odpowiedz
OK.
Kolejność polerowania następująca:
1) pasta polerska 1500
2) tlenek ceru
3) tlenek aluminium ( 9- mohsa z tego co wyczytałem ).

Narzędzie:
- szczoteczka elektryczna Oral B Puść oczko

Jadeit nabrał blysku - na sucho jest tak jakby był mokry- ergo- jest dobrze.
Odpowiedz
Skończyłem.
Srebro , jadeit, granaty: tsavoryty, perydoty i diopsydy, kilka diamentów. Liście z nefrytu.

[Obrazek: 56637174177534741474_thumb.jpg]

[Obrazek: 24984974394142357857_thumb.jpg]

Aha, obsada w koszyku w krysztale górskim, "lodowym".
Ot, tyle...
Odpowiedz
No chłopie wielki szacun za cierpliwość Ząbki Było gorąco, ale widzę, że skończyło się bardzo dobrze Ząbki Jak dla mnie cierpliwością bijesz na głowę niejednego chińczyka Ząbki
Odpowiedz
Ja też jestem pod wrażeniem cierpliwości i uporu , jeśli traktujesz to tylko jako hobby to moje gratulacje . Napisz jaki następny projekt , i daj znak jeśli Ci potrzebne to przy porządkach w pracowni znalazłem troche starych diamentowych frezów dentystycznych moge wysłać, też dostałem kiedyś za free  Biggrin
Odpowiedz
Faktycznie szacunek ...koronkowa robota .... podsuwam niesmialo pomysl na wykonczenie ..cos w typie jajo fabergie ...koszyczek by elegancko pasowal wewnatrz Puść oczko
nie wiem, nie znam sie ...ale sie chetnie wypowiem .
Odpowiedz
Dziękuje za uznanie Uśmiech
Jest to rzeczywiście moje hobby, o ile można tak powiedzieć, w momencie gdy na początku stycznia pierwszy raz zainteresowałem się taką zabawą i zacząłem robić ten koszyk z kwiatami.
Erddill jesteś blisko Uśmiech spodobało mi sie zimowe jajo faberge, chyba z 1913r. A, że taka rzecz jest nie do dostania, to postanowiłem sobie ją zrobić ;p
Kolorowy, chętnie skorzystam z twej propozycji, straty rzecz jasna w sprzęcie były, zwłaszcza, że kryształ górski twardy jak diabli. I to mimo, to że wierciłem w wodzie i byłem niewiarygodnie cierpliwy Puść oczko

Chce jeszcze dodać rubinową kokardę z jednej ze stron (taki żywszy akcent)
Całość ma 73mm wysokości, 54mm szeorkości, 50 głębokości ; składa się z 21 kwiatów z kamienia (od 7 do 18mm średnicy) i 9 ze srebra, 1 perydotu (4mm)- jak uzbieram pieniądze to zamienie go na szmaragd, 3 diopsydów (3,5mm), 17 tsavorytów (1,6; 2,4mm) i 9 diamentów (1,6mm). Srebra kupiłem za prawie 600 zl, w środku będzie za circa 400-450zl (straty były, pierwszy raz w życiu lutowałem Puść oczko ). Nefrytu, jadeitu i kryształu górskiego nie licze , bo to grosze przy całości. Namordowałem sie z zakuwaniem kamieni, ale youtube służył radą i się udało Puść oczko
Koszyk mi nie wyszedł. Planowałem go zrobić inaczej, a to co uzyskałem mimo, że nie najgorzej wygląda, mnie nie zadowala.
No cóż, trudne początki.
Pzdr

ps. co dalej ? broszka z kwiatami i kamieniami. Tym razem bardziej kolorowo.
Odpowiedz
Z tego co zrozumiałem to twoja pierwsza robota tym bardziej musze powiedzieć masz stary talenta w pazurach . Przyślij mi swój adres na PW wysyłka na twój koszt :-) pozbieram wszystko co może ci się przydać .
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości