Liczba postów: 8
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
myslalem zeby wsadzic zlota bizuterie w stalowy kubek i stopic ja nad ogniskiem - czy to w ogole mozliwe do wykonania?
ewentualnie czy mozna pojsc do jubilera i u niego sobie przetopic te zloto, ale tak, zebym widzial jak on to robi?nie zostane uznany za jakiegos zlodzieja, co niby nakradl bizuterie i chce ja teraz przerobic podstepem?
bizuterie dostalem w spadku i teraz nie wiem zupelnie co z nia zrobic, oczywiscie nie sprzedam jej za 30 % wartosci jak mi krzykneli warszawscy jubilerzy
Liczba postów: 285
Liczba wątków: 3
Reputacja:
4
topienie biżuterii bez wcześniejszego obejrzenia przez rzetelnego uczciwego złotnika nie ma sensu, po pierwsze trzeba sprawdzić próby, obejrzeć czy i jakie kamienie są w niej oprawione, zważyć, wycenić, być może coś ma wartość artystyczną lub historyczną większą niż złom
skąd wiesz że "warszawscy jubilerzy" krzyknęli ci 30% wartości? łatwo sprawdzisz w internecie aktualne ceny skupu złomu złota ( ok 80 zł/g próby 14k) i poszukasz firmy która Ci taką cenę zapłaci
kolejna sprawa to topienie - nie stopisz złota w stalowym kubku nad ogniskiem,
Liczba postów: 8
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
05-02-2015, 10:12 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-02-2015, 10:16 AM przez adam78.)
juz oczywiscie bylem, nawet u 2 zlotnikow, zeby sie tego zlota pozbyc, zwazyli, obejrzeli i 30 % wartosci jak za zlom placa, ewentualnie moge isc do lombardu gdzie podobno zaplaca jak za wyrob troche wiecej
no to sobie wymyslilem ze to przetopie i odleje sobie wisiorek wlasnego projektu, kiedys sie tak bawilem z cyna i olowiem, bo mozna je na kuchence domowej stopic
mam zatem drugie pytanie, czy da sie rozgrzac nad palnikiem kuchennym albo swieczka zloto do tego stopnia by moc je przetluc mlotkiem w inny ksztalt? w koncu jest mega kowalne hmmm
Liczba postów: 961
Liczba wątków: 29
Reputacja:
52
Nie. Domowym sposobem nic nie zrobisz. Jak chcesz przerobic to na wisiorek to idz do jakiegos zakladu i zrobia to za odpowiednia oplata.
Liczba postów: 285
Liczba wątków: 3
Reputacja:
4
adam 78 jakbyś zrobił fotkę tych wyrobów miałbyś pełniejszą informację, na razie to rozmowa ślepego z głuchym
Liczba postów: 1,585
Liczba wątków: 10
Reputacja:
123
(05-02-2015, 10:12 AM)adam78 napisał(a):
mam zatem drugie pytanie, czy da sie rozgrzac nad palnikiem kuchennym albo swieczka zloto do tego stopnia by moc je przetluc mlotkiem w inny ksztalt?
Obawiam się, że świeczka się nie nada. Widziałem w IKEI takie podgrzewacze do potraw na świeczkę i chyba jednak garnka, czyli metalu ona nie stopi.
Jednak kierunek jest słuszny i można by wykorzystać siły natury. Jak uczą już w szkole podstawowej, słońce ma na powierzchni temperaturę milionów
stopni. Polecam więc zrobić tak: Zdjąć ze ściany lustro i potłuc je młotkiem na drobne kawałki, które następnie należy przykleić do talerza anteny satelitarnej.
Złoto wsypać do glinianej doniczki i przyczepić do tego ustrojstwa, które sterczy w centrum anteny. Teraz tylko zaczekać na słoneczny dzień i gotowe.
Jeżeli nie mamy za oknem anteny satelitarnej, to można poprosić sąsiada, albo użyć blaszanej miski.
Pozdrawiam. Czesław McGyver.
"Brak poczucia humoru, nie zawsze jest dowodem powagi" - Antoni Słonimski
Liczba postów: 1,585
Liczba wątków: 10
Reputacja:
123
A świeczka działa? Może milion świeczek?
"Brak poczucia humoru, nie zawsze jest dowodem powagi" - Antoni Słonimski