Ogólnie chciałbym zapytać o patynowaniu miedzi.
Ogólnie chciałbym zapytać o patynowaniu miedzi.
) ją do pieca na 801 ( wiem że to perpetum-mobile) ????Chyba dobry dział wybrałem bo miedzi (Cu)
Zobaczyłem dzisiaj ładny (ne) (ą) ...........????
) ją do pieca na 801 ( wiem że to perpetum-mobile) ????
ja znam tylko polowiczna odpowiedz na pytanie 2,
a mianowicie, palnikiem robisz to metoda macajewa. Przylozysz palnik, odciagniesz, zobaczysz jai kolor wyszedl. Generalnie mi sie nigdy nie udalo uzyskac "rownego" koloru na calosci blachy, ale w praktyce to jest pewnie jakos wykonalne.
(06-18-2015, 03:22 PM)kfadrat ja znam tylko polowiczna odpowiedz na pytanie 2,
a mianowicie, palnikiem robisz to metoda macajewa. Przylozysz palnik, odciagniesz, zobaczysz jai kolor wyszedl. Generalnie mi sie nigdy nie udalo uzyskac "rownego" koloru na calosci blachy, ale w praktyce to jest pewnie jakos wykonalne.
(06-18-2015, 03:22 PM)kfadrat ja znam tylko polowiczna odpowiedz na pytanie 2,
normalny propan butan, ale tak na prawde to i kuchenka gazowa wystarczy. Tylko zadnych konkretnych wartosci nie podam, bo to metoda macajewa totalnie
w kwasie nie wiem, mechanicznie na pewno. Z tego co kojarze (ale jest bardzo duze prawdopodobienstwo ze sie myle) , to stosuje sie jakis slaby roztwor kwasu azotowego ale trzeba byc ostroznym, bo azotowy rozpuszcza miedz
(06-19-2015, 04:13 PM)kfadrat w kwasie nie wiem, mechanicznie na pewno. Z tego co kojarze (ale jest bardzo duze prawdopodobienstwo ze sie myle) , to stosuje sie jakis slaby roztwor kwasu azotowego ale trzeba byc ostroznym, bo azotowy rozpuszcza miedz
(06-19-2015, 04:13 PM)kfadrat w kwasie nie wiem, mechanicznie na pewno. Z tego co kojarze (ale jest bardzo duze prawdopodobienstwo ze sie myle) , to stosuje sie jakis slaby roztwor kwasu azotowego ale trzeba byc ostroznym, bo azotowy rozpuszcza miedz
zrob odwrotnie, najpierw sprobuj z miedzia a potem z emalia, bo moze byc buba i robota do kosza. Na pewno z miedzi przebarwienia usuniesz chustka do czyszczenia srebra
(06-19-2015, 04:21 PM)kfadrat zrob odwrotnie, najpierw sprobuj z miedzia a potem z emalia, bo moze byc buba i robota do kosza. Na pewno z miedzi przebarwienia usuniesz chustka do czyszczenia srebra
(06-19-2015, 04:21 PM)kfadrat zrob odwrotnie, najpierw sprobuj z miedzia a potem z emalia, bo moze byc buba i robota do kosza. Na pewno z miedzi przebarwienia usuniesz chustka do czyszczenia srebra
mechanicznie zejdzie na pewno, pytanie co na to emalia. Jedyne zabezpieczenia miedzi ktore widzialem to jakies lakiery bezbarwne, ale to w piecu pojdzie w las.